NBS: Devizne rezerve u junu 9,6 milijardi evra

NBS: Devizne rezerve u junu 9,6 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju juna 9,67 milijardi evra, i veće su za 178,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopštila je NBS.

Ovim iznosom deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 198 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju juna su iznosile 7,97 milijardi evra, što je za 176 miliona evra više nego na kraju maja.

Devizne rezerve su u junu u najvećoj meri povećane po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu, pri čemu je ostvaren priliv od 275 miliona evra, što je bilo više nego dovoljno da pokrije odlive nastale po osnovu neto razduženja države po kreditima u iznosu od 103,6 miliona evra.

Dodatno, neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, deviznih hartija od vrednosti i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 114,9 miliona evra u potpunosti su nadomestili odlive po osnovu nepovoljnih promena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu (108,2 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 513,4 miliona evra i bio je za 147,2 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,45 milijardi evra.

U junu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 1,5 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 345 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih kratkoročnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Evropske berze podstaknute eneretskim i rudarskim sektorom
Next PepsiCo u drugom kvartalu iznad očekivanja, pad bruto margine

You might also like

Berza

Cene nafte u padu, prvi put za četiri dana

Cene nafte na međunarodnim tržištima u ponedeljak su pale, prvi put u četiri dana, zbog zabrinutosti da bi povećana američka proizvodnja mogla anulirati smanjenu proizvodnju u OPEC-u i drugim velikim

Društvo

Gas za domaćinstva ipak poskupljuje?

Uprkos uveravanjima iz “Srbijagasa” sa početka godine da “za sada neće biti poskupljenja”, gas za domaćinstva bi mogao poskupeti već od aprila, pišu “Novosti”.

Kompanije

Javni snabdevači optužuju “Srbijagas” zbog uvećanih januarskih računa

Udruženje distributera prirodnog gasa, koje okuplja 22 trgovca gasom, smatra da “Srbijagas” nije imao osnova da im u januaru podigne cenu gasa jer Agencija za energetiku nije dala saglasnost za