Koliki je iznos penzije potreban za dobijanje keš kredita?

Koliki je iznos penzije potreban za dobijanje keš kredita?

Keš kredit je jedan od najtraženijih bankarskih proizvoda, a kako su najredovnije platiše penzioneri, banke su smanjile kriterijume za odobravanje pozajmica našim najstarijim sugrađanima.

Penzije su male i mnogi penzioneri ne ispunjavju osnovni kriterijum, a to je visina penzije. 

Prosečna primanja koja su potrebna za dobijanje keš kredita su oko 20.000 dinara i većina banaka odobrava kredit ovoj grupi penzionera, ali oni čije penzije iznose 15.000 dinara kredit mogu dobiti samo u jednoj banci i to na period otplate do 84 meseca, stim što poslednja rata kredita mora biti isplaćena do navršene 75. godine života. 

Potraživanja banke prema klijentima po osnovu kredita, dozvoljenog minusa ili čekova zastarevaju u roku od 10 godina od dospelosti potraživanja.

Starosna granica je u većini banaka ista, ali su pojedine banke uz osiguranje kredita, omogućile isplatu poslednje rate kredita sa navršenih 78. godina života.

Kamatne stope po kojima se odobravaju krediti za penzionere su nešto više od prosečnih i kreću se oko 13% na godišnjem nivou, pa je sa penzijom od 15.000 dinara i rokom otplate do 60 meseci moguće podići kredit u iznosu od 250.000 dinara. 

Kamatica savetujе da prilikom potpisivanja ugovora svakako obratite pažnju na sve detalje, a da mesečna rata kredita ne preoptereti primanja i dodaje, da je osiguranje kredita poželjno iako u prvi mah izgleda kao jedan nepotrebni trošak.

Izvor: GdeInvestirati/Kamatica
Previous Atlantic Grupa prodala fabrike u Nemačkoj i Hrvatskoj belgijskom Aminolabsu
Next Britanija: Najniža nezaposlenost u poslednje 42 godine

You might also like

Banke i finansije

Petina radnika NLB ostaje bez posla

Slovenačka Nova ljubljanska banka najavila je otpuštanje još 20 odsto radne snage.

Kompanije

JPMorgan Chase ubrzavno radi na odlasku iz Velike Britanije

Nakon što je pozivanjem premijerke Therese May na član 50. počeo odbrojavati dvogodišnji rok za formalni Brexit, tamošnje finansijske institucije ubrzavaju pripreme za odlazak s britanskog tržišta.

Banke i finansije

Banke se rešavaju problematičnih kredita prodajom ili otpisom

Ukupni teško naplativi krediti u Srbiji iznose oko 3,5 milijardi evra ili približno 22 odsto svih bankarskih pozajmica, a banke nastoje da taj problem reše otpisom ili prodajom loših zajmova.