Wall Street: Mirno trgovanje na početku nedelje

Wall Street: Mirno trgovanje na početku nedelje

Na Wall Streetu se u ponedeljak trgovalo mirno, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli zahvaljujući rastu cena akcija u tehnološkom i rudarskom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,03 odsto, na 21.408 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,09 odsto, na 2.427 bodova, a Nasdaq indeks 0,38 odsto, na 6.176 bodova.

Najviše su, 0,8 odsto, juče porasle cene akcija u tehnološkom sektoru, koje su poslednjih nedelja bile pod pritiskom.

Uprkos tom pritisku, tehnološki je sektor na dobitku od početka godine više od 17 odsto, pa je najveći dobitnik među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Ulagači se nadaju da bi se rast cena u tom sektoru mogao nastaviti ako kompanije izveste o daljem snažnom rastu zarada u drugom tromesečju.

“Videli smo pojačanu prodaju u tehnološkom sektoru poslednjih nedeljaa. A to pokazuje da investitori vide priliku za ponovni ulazak u taj sektor tokom sezone objava poslovnih rezultata kompanija”, kaže Jeff Carbone, partner u firmi Cornerstone Financial Partners.

Sezona objava kvartalnih finansijskih izveštaja počela je ove nedelje, a analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju porasle za 7,9 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Znatnije je, 0,6 odsto, juče porastao i rudarski sektor, dok su u zdravstvenom cene akcija pale 0,3 odsto.

Na oprezno trgovanje ukazuje ispodprosečni obim. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 5,6 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

A na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,26 odsto, na 7.370 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,46 odsto, na 12.445 bodova, a pariski CAC 0,40 odsto, na 5.165 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kina: Cene veće za 1,5 odsto
Next Azijske berze u blagom porastu, dolar sve jači

You might also like

Svetske berze

Evropske berze pod pritiskom na kraju nedelje

Na europskim berzama u petak ujutro su cene akcija pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni uoči referenduma u Italiji koji bi mogao odrediti sudbinu tamošnje vlade.

Svetske berze

Bitcoin postao skuplji od zlata

Cena virtuelne valute danas je dosegla istorijski najviši nivo i po prvi put je premašila cenu unce zlata.

Berza

Azijske berze: Oprezna trgovina, funta pod pritiskom

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, dok je britanska funta pod pritiskom nakon što je u eksploziji na koncertu u engleskom gradu Manchesteru poginulo najmanje 19 osoba, a