OECD: SAD i Velika Britanija usporavaju rast globalne ekonomije

OECD: SAD i Velika Britanija usporavaju rast globalne ekonomije

Značajno ubrzanje globalnog ekonomskog rasta ove godine je manje verovatno nakon što su izgledi za privrede SAD-a, Velike Britanije i Rusije oslabili, navela je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), pozivajući se na vodeće indikatore koji ukazuju na rane signale ubrzavanja ili usporavanja ekonomske aktivnosti.

Prema podacima za maj, OECD navodi da su Francuska i Kina zabeležili brži rast, ali da su ove pozitivne vesti neutralisane “trenutnim” znacima slabljenja u najvećoj svetskoj ekonomiji, ali i u Velikoj Britaniji, Italiji i Rusiji.

Ekonomski rast će svekako ubrzati ove godine, ali ne u meri u kojoj je bilo očekivano.

Lideri G20 na zasedanju u Hamburgu tokom vikenda su zaključili da su izgledi “ohrabrujući”, ali da je “brzina rasta i dalje slabija od željenog nivoa”.

Početkom godine su vodeći indikatori ukazivali na ubrzanje američkog privrednog rasta, pre svega na bazi očekivanja da će nova administracija povećati infrastrukturnu potrošnju i sprovesti poresku reformu. Ali ova nadanja su raspršena, kao i očekivanja velikog rasta nakon lošeg prvog kvartala.

U međuvremenu, i Velika Britanija trpi pritiske usled slabije lične potrošnje, koja je usledila nakon skoka inflacije posle oštrog slabljenja funte prouzrokovanog odlukom o Brexitu.

Izvor: GdeInvestirat/Wall Street Journal, Wisebroker
Previous Azijske berze u blagom porastu, dolar sve jači
Next United Group preuzeo TV stanice u Sloveniji i Hrvatskoj

You might also like

Najvažnije vesti

Kinezi pokreću proizvodnju u Budimki?

Fabrika „Budimka“ u stečaju koja je srećnih godina hranila Požegu narednih meseci preći će put od bankrota do, očekuje se, pokretanja proizvodnje i ozdravljenja.

Najvažnije vesti

NBS: Inflacija u granicama cilja i u narednom periodu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene su u martu povećane 0,2%. Mesečna inflacija je u najvećoj meri posledica rasta cena usluga mobilne telefonije i svežeg voća, dok su

Berza

Rast evra nakon pobede Emmanuela Macrona

Evro je zabeležio rast od 0,1 odsto nakon pobede pro-evropskog kandidata Emmanuela Macrona u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.