Kina: Cene veće za 1,5 odsto

Kina: Cene veće za 1,5 odsto

Indeks potrošačkih cena, koji je glavni pokazatelj inflacije, u junu je porastao za 1,5 odsto na godišnjem nivou, navodi Kineska državna kancelarija za statistiku.

S druge strane, na mesečnom nivou, indeks je pao za 0,2 odsto, sudeći prema službenim podacima.

Državna kancelarija za statistiku pripisuje mesečni pad nižim cenama prehrambenih proizvoda koje su u junu pale za jedan odsto na mesečnom nivou.

Cene voća pale su u junu za 4,2 odsto, dok su cene svinjetine i povrća pale za 3,4, odnosno 1,1 odsto.

Istovremeno, kineski indeks proizvođačkih cena, kojim se mere fabričke cene troškova proizvodnje robe, u junu je povećan za 5,5 odsto u poređenju sa prošlom godinom i podacima iz maja.

Rast od 5,5 odsto označava kraj kontinuiranog smanjenja rasta ovog indeksa od februara ove godine.

Inflacija fabričkih cena u industrijama koje za otapanje i proizvodnju koriste metale sa gvožđem i metale bez gvožđa porastao je u poređenju sa prošlom godinom.

Istovremeno, smanjen je rast cena u industrijama ugljenog rudarstva i prerade uglja, nafte, i vađenja nafte i prirodnog gasa, navodi Kineski radio.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Počela gradnja novog naselja "Zemunske kapije"
Next Wall Street: Mirno trgovanje na početku nedelje

You might also like

Makroekonomija

Ubrzala italijanska industrijska proizvodnja u junu

Italijanska industrijska proizvodnja ubrzala je u junu ove godine, nagovestivši moguć jači privredni oporavak od očekivanog.

Makroekonomija

Nikola Dragašević: Postoje tri ključna faktora zbog kojih je dinar ojačao

Uzroci jačanja dinara prema evru su bolja makroekonomska situacija u Srbiji, veći priliv stranih direktnih investicija, bolji spoljnotrgovinski rezultati, odnosno manji deficit tekućeg računa i veći izvoz, kaže direktor sektora

Makroekonomija

Crna Gora: Najviše stranih firmi iz Rusije i Srbije, primetan rast ukrajinskih preduzeća

U Crnoj Gori je prošle godine bilo 4,19 hiljada aktivnih poslovnih subjekata u stranom vlasništvu, pri čemu je bilo najviše poslovnih subjekata čiji su vlasnici-osnivači poreklom iz Rusije 32 odsto, Srbije