Francuska zatvara trećinu nuklearnih reaktora?

Francuska zatvara trećinu nuklearnih reaktora?

Gotovo trećina nuklearnih reaktora u Francuskoj bi mogla da bude zatvorena prema planu za smanjenje proizvodnje električne energije iz nuklearnih centrala, izjavio je danas francuski ministar za zaštitu životne sredine Nikola Ilo.

Prethodni francuski parlament, predvođen socijalistima, usvojio je 2015. godine zakon kojim se zvanični Pariz obavezao na smanjenje udela nuklearne energije u energetskom miksu sa postojećih 75 odsto na 50 odsto do 2025. godine, podseća agencija France presse.

“Moramo shvatiti da ćemo za postizanje tog cilja morati da zatvorimo izvestan broj reaktora”,izjavio je Ilo za radio RTL.

“To će čak možda biti 17 reaktora, ali to moramo da razmotrimo”, dodao je on.

Francuska ima 58 nuklearnih reaktora kojima upravlja državna kompanija EDF, navodi agencija AFP, i dodaje da zvanični Pariz godišnje zaradi oko tri milijarde evra od izvoza električne energije u susedne zemlje.

Najveći broj tih postrojenja je izgrađen tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Saveti za brendiranje proizvoda
Next Ole Hansen: Smanjena očekivanja za cene nafte

You might also like

Kompanije

Gazprom Neft na Arktiku udvostručio proizvodnju nafte

Ruska naftna kompanija Gazprom Neft je objavila da je u prošloj godini više nego udvostručila “offshore” proizvodnju nafte na Arktiku.

Kompanije

Dušan Bajatović: U toku finansijsko restruktuiranje Srbijagasa

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da je u toku finansijsko restrukturiranje Srbijagasa.

Energetika i naftna industrija

Od juna jeftiniji gas, za 1.200 dinara niži račun

Od juna će cene prirodnog gasa za sve kupce u Srbiji koji imaju pravo na javno snabdevanje biti snižene u proseku za 4,0 odsto, a za domaćinstva 3,6 odsto.