Evropske berze nastavljaju dvodnevni rast

Evropske berze nastavljaju dvodnevni rast

Na evropskim berzama i u utorak su cene akcija blago porasle, drugi dan zaredom, a najviše u rudarskom i bankarskom sektoru.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,3 odsto, nakon što je juče ojačao 0,4 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati gotovo nepromenjen u odnosu na juče, na 7.369 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,60 odsto, na 12.522 boda, a pariski CAC 0,30 odsto, na 5.182 boda.

Najviše su, oko 1 odsto, jutros porasle cene akcija u rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cena sirovina.

Pozitivno na tržišta utiče i oporavak cena nafte drugi dan zaredom.

Nakon što je prošle nedelje pala više od 3 odsto, juče je na američkom tržištu cena barela porasla 0,4 odsto, a jutros je ojačala daljih 0,2 odsto, na 44,50 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupeo 0,2 odsto, na 46,95 dolara.

Na dobitku je jutros i bankarski sektor jer se sve više računa s time da će centralne banke uskoro započeti sa stezanjem monetarne politike, što znači da je razdoblje jeftinog novca pri kraju.

Ulagače je ohrabrio i jučerašnji blagi, ali ipak rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, pri čemu su najviše porasle cene akcija u tehnološkom sektoru.

I na azijskim berzama cene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio na dobitku 0,8 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,6 odsto, na 20.195 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous United Group preuzeo TV stanice u Sloveniji i Hrvatskoj
Next Qatar Airways uspostavlja letove iz Dohe za Sarajevo

You might also like

Berza

Wall Street: Dobri poslovni rezultati kompanija podstaknuli indekse

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi berza znatno porasli zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i nadi ulagača u poreznu reformu u SAD-u.

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina, manji pad indeksa

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, a indeksi su na putu nedeljnih gubitaka, kao i kurs dolara, što je posledica nesigurnosti na tržištima zbog niza skandala američkog predsednika Donalda Trumpa.

Berza

Kazahstan: Nova novčanica sa likom predsednika

Centralna banka Kazahstana predstavila je novu novčanicu, na kojoj se prvi put našao lik predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbayeva.