Bojoviću „otvoren put“ ka Energoprojektu

Bojoviću „otvoren put“ ka Energoprojektu

Komisija za hartije od vrednosti odobrila je Dobroslavu Bojoviću, direktoru Napred razvoja, kao i ostalim firmama koje zajednički deluju, objavljivanje ponude za preuzimanje Energoprojekta i vratila Bojoviću pravo glasa u tom akcionarskom društvu.

U saopštenju Komisije se podseća da je „Komisija u postupku nadzora utvrdila da je za Napred razvoj i lica koja zajednički deluju nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje 31. januara ove godine“, kao i da je, imajući u vidu da to nisu učinili u propisanom roku, rešenjem od 16. juna, naložila da tu obavezu ispune u roku od 30 dana.

„Istovremeno zbog nepodnošenja zahteva u propisanom roku, podneta je prijava za privredni prestup protiv navedenih lica“, navodi se u saopštenju Komisije za HoV.

Bojović nije mogao da komentariše odluku Komisije, jer kaže da je samo čuo ishod sednice, dok će uvid u dokument, očekuje, imati u ponedeljak. Objašnjava i da ga u narednih dvadesetak dana, do 2. avgusta, koliko je trajanje ovog postupka, zakon obavezuje da se uzdrži od komentara i najava.

Energoprojekt najavljuje krivične prijave

U Energoprojektu priznaju da nisu očekivali ovakav ishod, imajući u vidu da je Komisija utvrdila povezanost firmi koje su, skrivajući identitet, kupovale akcije te kompanije, kao i da su nakon sticanja obaveze da objave ponudu za preuzimanje nastavile nezakonit otkup akcija čiji status Komisija nije utvrdila.

U saopštenju koje je potpisao generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović, navodi se da će zbog takvog postupanja, protiv svih članova Komisije kompanija podneti krivične prijave, dok će pred Upravnim sudom pokrenuti spor za pobijanje rešenja kojim je Napred razvoju odobreno objavljivanje ponude.

S obzirom na to da je Komisija prethodno utvrdila nezakonit otkup i vezu između Bojovićevih firmi, „pravna služba Energoprojekta i eksterni pravni konsultanti, smatraju da je saglasnost Komisije na ponudu za preuzimanje Energoprojekta odobrena protivzakonito i suprotno prethodnom rešenju Komisije“, navodi se u saopštenju Milovanovića.

Kako Tanjug saznaje, kompanija Montinvest propertiz ima 565.699 akcija, Jopag AG 560.731, Napred razvoj 2.677.512 akcija, dok GP Napred poseduje 9.879, a Dobrislav Bojović, kao fizičko lice, ima 47.004 akcije u A.D. Energoprojekt.

Izvor: GdeInvestirati/ Bizlife,Danas, RTS, Tanjug
Previous Wall Street: Dobri podaci sa tržišta rada podstakli ulagače
Next SAD: Otvoreno 222.000 novih radnih mesta, stopa nezaposlenosti 4,4 odsto

You might also like

Saobraćaj

Aerodrom Nikola Tesla: U junu usluženo čak 539.137 putnika

Aerodrom Nikola Tesla je u junu 2018. godine uslužio 539.137 putnika, što je šest odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine.

Berza

Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Izvoz američke nafte dostigao je protekle sedmice rekordan nivo od 1,98 miliona barela dnevno, premašivši rekod postavljen nedelju dana ranije od 1,5 miliona barela dnevno.

Kompanije

EPS: Građani mogu da podnesu reklamacije pismeno ili na šalterima

Prema informacijama prikupljenim iz svih elektrodistribucija, procenat očitanih brojila je 96,11 odsto, a broj reklamacija na decembarske račune ne izlazi iz prosečnih okvira, poručuju iz EPS-a.