Wall Street: Oštar pad akcija na berzi

Wall Street: Oštar pad akcija na berzi

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija oštro pale jer su ulagače razočarali slabi pokazatelji s tržišta rada, a na oprez ih je naveo i rast napetosti na korejskom poluostrvu.

Dow Jones pao je 0,74 odsto, na 21.320 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,94 odsto, na 2.409 bodova, a Nasdaq indeks 1,0 odsto, na 6.089 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od polovine maja najviše je posledica slabijih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta rada.

Prema izveštaju najveće američke agencije za zapošljavanje ADP-a, u junu je u privatnom sektoru broj zaposlenih povećan za 158.000, dok se očekivalo 185.000.

Drugi izveštaji su pokazali da je broj zahteva za pomoć nezaposlenima prošle nedelje porastao treću nedelju zaredom, i to više nego što se očekivalo, što takođe navodi na zaključak da se tržište rada ′hladi′.

Ti podaci sami po sebi nisu zabrinjavajući, s obzirom da se u SAD-u beleži rast zaposlenosti već godinama i da je dostignuta gotovo puna zaposlenost.

Međutim, u sredu je objavljen zapisnik s poslednje sednice Feda, koji je pokazao da se sve više zvaničnika američke centralne banke ne slaže oko smera inflacije, koja se kreće ispod ciljanih 2 odsto.

I dok jedni drže da je slabljenje inflacije privremeno i da će rast zaposlenosti i potrošnje uskoro podstaći cene, drugi očekuju dalje popuštanje inflacijskih pritisaka.

A sve to dovodi u pitanje planove Feda o povećanju kamatnih stopa.

“Izveštaji ADP-a nešto su slabiji od očekivanja, pa su ulagači pomalo nervozni. Čini se da je Fed zabrinut zbog niske inflacije, ali i dalje namerava činiti s kamatama što je pre planirao jer smatra da nešto mora učiniti”, kaže Anthony Conroy, predsednik u firmi Abel Noser.

Ulagači su oprezni i zbog napetosti na korejskom poluostrvu nakon što je utorak Severna Koreja ispalila balističku interkontinentalnu raketu, koja je pala u japansko more, a koja bi, procenjuje se, mogla dostići i SAD.

To je izazvalo velike kritike međunarodne zajednice, široku diplomatsku aktivnost, ali i pretnje Severoj Koreji iz SAD-a.

I na evropskim berzama cene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 odsto, na 7.337 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,58 odsto, na 12.381 bod, a pariski CAC 0,53 odsto, na 5.152 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Airbus potpisao najveći ugovor
Next Dinar jača, srednji kurs 120,3313 dinara za evro

You might also like

Berza

Azijske berze u padu, dolar skočio

Na većini azijskih berzi u petak su cene akcija pale, dok je vrednost dolara dostigla najviši nivou 13 i po godina jer se do kraja godine očekuje povećanje kamata Feda.

Berza

Azijske berze u padu, dolar stabilan

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale, najviše u tehnološkom sektoru, kao i juče na Wall Streetu, dok je kurs dolara stabilan nakon nekoliko dana osetnih oscilacija.

Svetske berze

Deutsche Bank: Ne preporučujemo investicije u kriptovalute

Investitori u bitcoin trebaju uvek imati na umu probleme kao što su visoka volatilnost, moguće manipulacije cenama, gubitak podataka ili krađe podataka.