Wall Street: Tehnološki sektor u porastu, energetski u padu

Wall Street: Tehnološki sektor u porastu, energetski u padu

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromenjeni jer je energetski sektor oštro pao, dok je Nasdaq porastao zahvaljujući oporavku tehnološkog sektora.

Dow Jones oslabio je 0,01 odsto, na 21.478 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,15 odsto, na 2.432 boda, a Nasdaq indeks 0,67 dosto, na 6.150 bodova.

Uspon Nasdaq indeksa zahvaljuje se skoku cena akcija u tehnološkom sektoru za prosečno 1 odsto.

Taj je sektor bio pod pritiskom nekoliko nedelja, što analitičari pripisuju dobitonoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Hoće li se jučerašnji uspon tehnološkog sektora nastaviti ili će ponovno doći do zaokreta, ostaje da se vidi. Tehnološki je sektor od početka godine ojačao 17 odsto, pa se čekaju poslovni rezultati kompanija koji bi pokazali je li takav snažan rast održiv.

S druge strane, juče je prekinut višednevni uspon cena nafte, koje su zbog jačanja dolara i straha od povećanja proizvodnje OPEC-a potonule gotovo 4 odsto.

Zbog toga je S&P indeks energetskog sektora izgubio 2 odsto, pa je bio najveći gubitnik među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Iako su članice OPEC-a od početka godine smanjile proizvodnju, jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje i dalje je velik jer u SAD-u proizvodnja raste.

“Američki proizvođači su glavni kapitalistički proizvođači. Stoga im vlasti ne mogu diktirati hoće li ili neće proizvoditi. Oni će proizvoditi sve dok im je to profitabilno”, kaže Tim Ghriskey, direktor u firmi Solaris Asset Management.

U fokusu ulagača bila je juče i objava zapisnika s poslednje sednice Feda, koji je pokazao da se sve više zvaničnika američke centralne banke ne slaže oko smera inflacije, koja se kreće ispod ciljanih 2 odsto.

I dok jedni drže da je slabljenje inflacije privremeno, drugi očekuju dalje popuštanje inflacijskih pritisaka, a sve to dovodi u pitanje planove Feda o povećanju kamatnih stopa.

Rasprava je pokazala i da nekoliko zvaničnika Feda smatra da su cene akcija visoke u poređenju sa standardnim valuacijskim merama, iako je rast zarada kompanija snažan.

Na evropskim berzama cene akcija juče su blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 odsto, na 7.367 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,13 odsto, na 12.453 boda, a pariski CAC 0,10 odsto, na 5.180 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Mostarska startup kompanija traži investitore za proizvodnju pametnog priveska
Next Evropska komisija odobrila preuzimanje Opela od PSA grupe

You might also like

Berza

Beogradska berza: Indeksi u padu, Aerodrom najprometniji

Poslednji dan u sedmici doneo je skroman promet od 28,1 milion RSD (0,2 miliona EUR), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio 0,33% na 726,1 poen.

Svetske berze

Evropske berze: Indeksi porasli više od 3 odsto, nafta opet iznad 50 dolara, zlato u minusu

Cene akcija na evropskim berzama u ponedeljak su snažno porasle podržane rezultatima anketa koje su pokazale da većina građana Velike Britanije ne želi napustiti Evropsku uniju.

Berza

Evropske berze: Oprez na berzi nakon jučerašnjeg velikog skoka

Na europskim burzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica prethodnoga dana, a tržišta podržava rast rudarskog sektora.