Vantiv preuzima Worldpay

Vantiv preuzima Worldpay

Američki div u sektoru usluga plaćanja Vantiv preuzeće britanskog konkurenta Worldpay, objavile su dve kompanije u sredu, čime će nastati globalni div u tom uslužnom sektoru vredan 27 milijardi dolara.

Transakcija je okvalifikovana kao spajanje kojim će akcionari Worldpaya postati vlasnici 41 odsto nove grupe aktuelne ukupne tržišne kapitalizacije oko 24 milijardi evra, uključujući dug.

Prema sporazumu koji predviđa plaćanje u gotovini i akcijama, Vantiv će za Worldpay platiti oko 11 milijardi dolara, uključujući i Worldpayov dug.

“Upravni odbori kompanija Worldpay i Vantiv sa zadovoljstvom objavljuju da su postigli načelni dogovor o ključnim uslovima potencijalnog spajanja”, navodi se u juče objavljenom saopštenju.

Spajanje je objavljeno dan nakon što je cena Worldpayove akcije skočila pod uticajem vesti da su mu ponude za spajanje dostavili Vantiv i bankarski div JPMorgan Chase. Iz bankarskog su diva poručili da neće pripremati službenu konkurentsku ponudu za Worldpay.

“Odbori Worldpaya i Vantiva vide uverljive strateške, komercijalne i financijske razloge za povezivanje komplementarnog poslovanja Worldpaya i Vantiva”, stoji u saopštenju dve kompanije.

“Spajanjem će nastati globalna grupa za plaćanja svetske klase na dinamičnom tržištu, s raznolikim mogućnostima plaćanja, proizvodnom i vertikalnom ekspertizom i jakim distributivnim kanalima koji će služiti trgovcima širom sveta na globalnom tržištu elektronske trgovine, te u fizičkim i internet trgovinama u Velikoj Britaniji i SAD-a.”

Iz dve kompanije su dodali i da su prepoznali “znatne mogućnosti” uštede troškova.

Worldpay ima 400.000 klijenata i bio je u vlasništvu Royal Bank of Scotland do 2013. godine kada je taj zajmodavac prodao preostali udeo privatnim kompanijama Advent International i Bain Capital.

Dve godine kasnije Worldpay je organizovao najveću početnu ponudu akcija na Londonskoj berzi u toj, 2015. godini.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Zaustavljen rast kursa dolara nakon objave zapisnika sa sednice Fed-a
Next Moody's: Srbija okrenuta izvozu, Hrvatska privreda jača

You might also like

Kompanije

Gazprom: Spojićemo dve Koreje

Ruska kompanija Gazprom obnovila je pregovore sa vlastima u Seulu o izgradnji gasovoda kojim bi se ruski gas dopremao do Južne Koreje kroz Severnu Koreju. 

Kompanije

Švajcarsku banku BSI Singapur izbacuje zbog pranja novca

Švajcarskoj banci BSI danas su singapurske vlasti naložile da zatvori poslovnice u Singapuru, nakon što je Švajcarska pokrenula krivični postupak protiv te banke zbog umešanosti u malezijski korupcionaški skandal.

Svetske berze

Posle Amazona i akcije Alphabeta prešle 1.000 dolara

Akcije Alphabeta, koji je vlasnik Google-a, premašile su vrednost od 1.000 dolara, nedelju dana nakon što je i Amazon prešao taj prag.