Moody’s: Srbija okrenuta izvozu, Hrvatska privreda jača

Moody’s: Srbija okrenuta izvozu, Hrvatska privreda jača

Hrvatska ima konkurentniju i za trećinu veću ekonomiju od Srbije, ocenjuje rejting agencija “Moody’s”.

Ova agencija procenjuje da će privreda Srbije u predstojećim godinama biti podstaknuta strukturnim reformama i snažnim okretanjem izvozu.

“Moody’s” je državnim obveznicama Hrvatske dodelio ocenu “Ba2”, uz stabilnu prognozu, dok je ocena državnih obveznica Srbije niža za jedan nivo i iznosi “Ba3”, takođe, uz stabilnu prognozu.

Time agencija ulagačima signalizuje da kupovina obveznica dve zemlje ima karakter špekulacija i da ne ulazi u kategoriju investicija, napominju stručnjaci.

U komparativnoj analizi “Vlade Hrvatske i Srbije – razvijenija ekonomija i institucije u Hrvatskoj opravdavaju snažniji kreditni profil” agencija ukazuje na velike dugove obe zemlje.

Tako je u Hrvatskoj udeo duga u bruto domaćem proizvodu u 2016. godini iznosio 84,2 odsto, a u Srbiji 74 odsto, u poređenju sa prosečnih 47,6 odsto za slične zemlje sa rejtingom “Ba”.

“Moody’s” primećuje i da su stope nezaposlenosti u obe zemlje smanjene, pri čemu su u Srbiji reforme zakonodavstva, sprovedene 2014. godine, dovele do većeg udela aktivnog stanovništva i snažnijeg rasta zaposlenosti zahvaljujući privatnom sektoru.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Vantiv preuzima Worldpay
Next Rusija produžila sankcije Crnoj Gori do kraja 2018.

You might also like

Banke i finansije

Komercijalna planira kupovinu stranih banaka

Komercijalna banka planira kupovinu neke od najvećih stranih banaka u Srbiji, ili, kao alternativu, najveći deo portofolija tih banaka, kako bi ojačala svoju poziciju uoči predstojeće privatizacije, saznaje Tanjug.

Makroekonomija

Šef Misije MMF-a: Prihodi u Srbiji bolno niski

Prihodi građana Srbije bolno su niski po zapadnoevropskim standardima, a da bi se to promenilo, potreban je rast znatno brži od tri procenta, kaže James Roaf.

Makroekonomija

Francuski predsednički izbori: Ekonomija nonsensa Nacionalnog fronta

Francuski predsednički izbori su u fokusu globalnih finansijskih tržišta. Prema analizama javnog mnjenja, Marine Le Pen, lider desničarskog Nacionalnog fronta ima velike izglede da uđe u drugi krug, –  i