Jadranka Joksimović: Srbiji do 2020. godine milijardu evra od EU

Jadranka Joksimović: Srbiji do 2020. godine milijardu evra od EU

Srbija od 2016. godine do 2020. godine može da očekuje milijardu evra bespovratne pomoći od EU u reformskom procesu, istakla je ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović.

Ona je na skupu “Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU” dodala da nisu uvek samo visoke političke teme važne za evropske integracije već konkretni programi, doprinos razvoju, podrška inovacijama i priprema za bolju budućnost Srbije u EU.

Evropska unija je i dalje uprkos problemima najbolje mesto za život, rekla je ministarka.

Navodeći da se 60, možda čak i 70 odsto propisa i dostizanje evropskih standarda odnosi na lokalne samouprave, Joksimović je rekla da će opštine i gradovi biti glavni akteri promena.

Istakla je da Srbija status kandidata koristi na dobar način, navodeći da je to dobra faza koju treba iskoristiti za poboljšanje standarda, unutrašenji razvoj i modernizaciju države.

“Važno je da koristimo sve prednosti statusa kandidata da bismo pripremljeni postali članica”, rekla je ona, isticučhi da je od samog članstva važnije da taj period do konačnog cilja iskoristimo na najbolji način.

Joskimović je navela da su neke države članice postale deo evropske porodice, a da nisu bile potpuno pripemljene, pa tako nisu mogle ni da osete sve benefite članstva i dodala da lokalne samouprave mogu da pomognu u reformama koje su pred nama.

Podsetila je da sa otvaranjem poglavlja, a Srbija je već otvorila deset, pokazujemo da smo u izvesnoj meri dostigli standarde u određenoj oblasti.

“Reforme, napredak i razvoj društva, ključne su reči”, kaže ministarka.

Ona je istakla da će se Ministarstvo za evropske integracije baviti razvojem i korišćenjem fondova, podsetivši da Srbija godišnje od IPA fondova ima na raspolaganju 200 miliona evra.

Kada je reč o drugim fondovima, ona je navela ostale programe poput Horizonta 2020, program za konkurentnost malih i srednjih preduzeća, program za zapošljavanje i socijalne inovacije, kreativna Evropa, Evropa za građane i građanke, Evropski zdravstveni program, program carina 2020…

Među prioritetima, ministarka je istakla donošenje strategije razvoja, a ministarstvo na čijem je čelu je apsolutno spremno da se u izradu tog dokumenta uključi.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Rusija se protivi daljem smanjenju proizvodnje nafte
Next IMS preuzima većinski udeo u kompaniji Httpool

You might also like

Trgovina

Privatne robne marke osvajaju tržišta, dostupnije od brendova

Artikli koji se proizvode pod imenom brenda nekog trgovinskog lanca – privatne ili trgovačke robne marke, jeftiniji su od sličnih brendiranih proizvoda i dostupni velikom broju potrošača.

Telekomunikacije

Šta se dešava sa Telekomom?

Tri meseca posle još jedne neuspele prodaje “Telekoma”, Vlada stavlja znak pitanja na odluku da se ne prihvati jedna od šest pristiglih ponuda koja se, kako je tada rečeno, posebno

Saobraćaj

Isplata preostale dividende Aerodroma 11. septembra

Beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) saopštio je da će drugi deo dividende iz prošlogodišnje dobiti biti isplaćen 11. septembra.