Azijske berze pale, dolar stabilan

Azijske berze pale, dolar stabilan

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija blago pale jer je ulagače zabrinuo pad cena nafte i nedostatak konsenzusa zvaničnika američkog Feda o kretanju inflaciji i kamatnim stopama.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,5 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 0,3 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Azijski su ulagači suzdržani zbog napetosti na korejskom poluostrvu nakon što je utorak Severna Koreja ispalila balističku interkontinentalnu raketu, koja je pala u japansko more, a koja bi, procenjuje se, mogla dostići i SAD.

To je izazvalo velike kritike međunarodne zajednice, široku diplomatsku aktivnost, ali i pretnje iz SAD-a.

Ulagači su oprezni i zbog jučerašnjeg nejasnog smera indeksa na američkim berzama.

Nasdag indeks porastao je zahvaljujući oporavku tehnološkog sektora, dok su S&P 500 i Dow Jones ostali gotovo nepromenjeni jer je njihov rast sprečio oštar pad energetskog sektora.

Juče je, naime, prekinut višednevni uspon cena nafte, koje su zbog jačanja dolara i straha od povećanja proizvodnje OPEC-a potonule više od 5 odsto.

Jutros je na američkom tržištu cena barela ojačala 0,4 odsto, na 45,35 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 0,5 odsto, na 48,05 dolara.

Uprkos ovom rastu, ulagači nisu sigurni da će se cene zadržati na ovim nivoima jer poslednjih nedelja cena ′crnog zlata′ izuzetno oscilira.

Iako su članice OPEC-a od početka godine smanjile proizvodnju, jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje i dalje je velik jer u SAD-u proizvodnja raste.

“Američki proizvođači su glavni kapitalistički proizvođači. Stoga im vlasti ne mogu diktirati hoće li ili neće proizvoditi. Oni će proizvoditi sve dok im je to profitabilno”, kaže Tim Ghriskey, direktor u firmi Solaris Asset Management.

U fokusu ulagača je i juče objavljeni zapisnik s poslednje sednice Feda, koji je pokazao da se sve više zvaničnika američke centralne banke ne slaže oko smera inflacije, koja se kreće ispod ciljanih 2 odsto.

I dok jedni drže da je slabljenje inflacije privremeno, drugi očekuju dalje popuštanje inflacijskih pritisaka, a to dovodi u pitanje planove Feda o povećanju kamatnih stopa.

Fed je od početka godine ključne kamate povećao u dva navrata za po 0,25 postotnih bodova, a neki su zvaničnici najavljivali još jedan takav potez do kraja godine. No, to sve više dolazi u pitanje zbog usporenog rasta ekonomije i inflacije.

“Verujemo da bi zabrinutosti zvaničnika Feda o trajnijem usporavanju inflacije mogle doći do odlaganja planiranog povećanja kamata u ovoj godini i samo dva povećanja u idućoj godini za ukupno 0,50 postotnih bodova”, kaže Kathy Bostjancic, direktorka u Oxford Economicsu.

A na valutnim je tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, jutros gotovo nepromenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje, pa se kreće oko 96,29 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,2 odsto, na 113,05 jena.

Evropska je valuta oslabila prema dolaru za 0,1 odsto, pa je njena cena skliznula na 1,1335 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Evropska komisija odobrila preuzimanje Opela od PSA grupe
Next Agrokor dobija kredit od 480 miliona evra

You might also like

Berza

Azijske berze pale, cene nafte u porastu

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, kao i prethodnih dana, zbog geopolitičkih rizika, ali i suzdržanosti ulagača uoči sezone objava poslovnih izveštaja kompanija za prvo tromesečje.

Berza

Beogradska berza postala četvrti aktivni član regionalne SEE Link mreže

Beogradska berza postala je danas aktivni član SEE Link mreže, regionalne mreže berzi na kojima može da se trguje i hartijama od vrednosti listiranim na berzama Bugarske, Hrvatske i Makedonije,

Berza

Wall Street: Daw Jones skočio iznad 19.000 bodova

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji, pri čemu se Dow Jones probio iznad 19.000 bodova, jer je nastavljen postizborni uspon cena akcija.