Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar stabilan

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar stabilan

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer nema značajnijih vesti koje bi pokrenule tržišta, ali i zbog napetosti nakon što je juče Severna Koreja ispalila balističku raketu.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 6,00 sati bio u minusu 0,5 odsto, dok su cene akcija u Australiji skliznule 0,1 odsto.

Berzanski indeksi u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,4 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 6,00 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na juče, kada je izgubio 0,6 odsto.

Zbog jučerašnjeg praznika u SAD-u i nedostatka značajnijih ekonomskih pokazatelja, jutros je na azijskim berzama obim trgovanja mršav.

Ulagači su suzdržani i zbog napetosti na korejskom poluostrvu nakon što je juče Severna Koreja ispalila još jednu balističku interkontinentalnu raketu. Radi se o testiranju novog projektila koji bi mogao dostići SAD, što je izazvalo velike kritike međunarodne zajednice.

Američki državni sekretar Rex Tillerson pozvao je na globalnu akciju protiv te globalne pretnje.

Podršku tržištima pruža stabilnost cena nafte. Nakon oštrog pada u prvom delu juna, poslednjih nedelju dana cene su se nafte oporavile.

Jutros je na američkom tržištu cena barela ojačala daljih 7 centi, na 47,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 10 centi, na 49,70 dolara.

I na valutnim se tržištima trguje mirno, a u fokusu ulagača bit će danas objava zaključaka s nedavne sednice čelnika američke centralne banke, koji bi mogli naznačiti što Fed namerava s monetarnom politikom.

Nakon što je u dva navrata od početka godine ključne kamatne stope povećao za 0,25 postotnih bodova, većina analitičara očekuje još jedno povećanje cene novca u SAD-u do kraja godine.

Trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji 60 odsto izgleda da će Fed kamate povećati u decembru.

No, i neke druge velike centralne banke poručuju da je era jeftinog novca pri kraju.

U takvom je okruženju dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, jutros oslabio 0,1 odsto, na 96,12 bodova, nakon dva dana rasta.

Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,10 jena.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se cena evra kreće oko 1,1370 dolara, kao i juče u ovo doba.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Imovina kikindske firme Prima Produkt na prodaji
Next Evropske berze nastavljaju dvodnevni pad

You might also like

Svetske berze

Inflacija u Venecueli srušila berzu

Inflacija u Venecueli je dostigla toliko visok nivo da je srušila berzu, prenose svetski mediji.

Berza

Svetske berze: Snažan rast indeksa na početku nove godine

Na svetskim berzama su u prvoj nedelji nove godine cene akcija nastavile prošlogodišnji uzlazni trend jer su ulagači optimistični u vezi zarada kompanija i rasta najvećih svetskih ekonomija.

Svetske berze

Azijske berze: Azijski ulagači oprezni, dolar stabilan

Na azijskim berzama se u ponedeljak trguje mirno, a podršku tržištima pruža nada ulagača u nove podsticajne mere vodećih centralnih banaka u svetu.