Wall Street: Energetski i bankarski sektor podstakli indekse

Wall Street: Energetski i bankarski sektor podstakli indekse

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli, zahvaljujući jačanju energetskog i bankarskog sektora, dok je Nasdaq pao jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom.

Dow Jones ojačao je 0,61 odsto, na 21.479 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 odsto, na 2.429 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,49 odsto, na 6.110 bodova.

Uspon Dow Jones i S%P 500 indeksa najviše se zahvaljuje rastu cena akcija u energetskom sektoru za 2 odsto jer su cene nafte nastavile rasti.

Prošle su nedelje cijene ′crnog zlata′ porasle po prvi put nakon pet nedelja pada, a juče su dodatno porasle za više od 1 odsto.

“Cene su nafte ojačale, što je navelo ulagače na kupovinu akcija u energetskom sektoru. No, to se moglo i očekivati, s obzirom da su cene nafte poslednjih nedelja oštro pale”, kaže Ken Polcari, direktor u firmi O′Neil Securities.

Osetno su, prosečno 1,3 odsto, juče porasle i cene akcija u finansijskom sektoru. Taj je sektor ojačao već šesti trgovinski dan od poslednjih sedam jer mu najave centralnih banaka o stezanju monetarne politike idu u korist.

S druge strane, među gubitnicima se ponovno našao tehnološki sektor, s padom od 0,9 odsto, nakon što je prošle nedelje izgubio gotovo 3 odsto.

Taj je sektor pod pritiskom već nekoliko nedelja, što analitičari pripisuju dobitonoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Osim rasta cena nafte, pozitivno su na tržište uticali bolji nego što se očekivalo podaci koji ukazuju na ubrzavanje rasta američke ekonomije nakon usporavanja u prvom tromesečju.

Zahvaljujući tome, juče su porasle i cene akcija u sektorima koji su najosetljiviji na kretanja u ekonomiji. Tako je indeks prometnog sektora, koji se smatra svojevrsnim barometrom ekonomske aktivnosti, dostigao rekordni nivo.

Obim trgovanja bio je juče mršav jer se trgovalo skraćeno, s obzirom da se u utorak zbog Dana nezavisnosti u SAD-u ne radi.

I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,88 odsto, na 7.377 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,22 odsto, na 12.475 bodova, a pariski CAC 1,47 odsto, na 5.195 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Japan: Poslovno poverenje skače na maksimum
Next Grad Beograd prodao dve građevinske parcele na Čukarici za 50,6 miliona dinara

You might also like

Berza

Plemeniti metali zatvorili 2016. godinu u pozitivnoj teritoriji, najbolji učinak ostvario paladijum

Spot cena zlata na kraju 2016. godine iznosila je 1.150,50 dolara po unci, što je oko 8,5 odsto veća cena nego na početku godine.

Berza

Azijske berze: Indeksi pali zbog straha od globalnog trgovinskog rata

Azijske berze su na kraju nedelje korigovane zbog straha investitora od globalnog trgovinskog rata.

Svetske berze

Svetske berze: Indeksi pali, u fokusu porezna reforma u SAD-u

Na svetskim berzama prošle nedelje su cene akcija pale jer je ulagače zabrinula mogućnost odlože porezne reforme u SAD-u za godinu dana.