Sunovrat cene zlata, ograničena tražnja

Sunovrat cene zlata, ograničena tražnja

Cena zlata je pala na najniži nivo za mesec i po dana, jer je jačanje dolara i evropskih berzi ograničilo tražnju za tim plemenitim metalom.

Cena zlata je “skliznula” na najniži nivo od 16. maja, nakon što je dolar ojačao prema svim vodećim svetskim valutama, a evropske akcije registrovale rast prvi put u poslednjih pet dana.

Na primarnom tržištu za trgovanje metalima “Comex”, cena zlata za avgustovsku isporuku je pala za čak 0,8 odsto na 1.231,90 dolara za uncu, a zlatom se u Njujorku u 8:13 časova trgovalo po ceni od 1.232,20 dolara.

“Zlato trenutno izgleda ranjivo. Veći prinosi i tržišni igrači koji razmatraju ozbiljan zaokret u tonu ključnih centralnih banaka sveta, negativno utiču na zlato”, kaže analitičar UBS Grupe DŽoni Teves.

Istovremeno, cena srebra za isporuku u septembru je pala za 1,3 odsto na 16,41 dolar za uncu, a platine za 0,9 odsto na 917,80 dolara za uncu.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Dropbox izlazi na berzu
Next Imovina kikindske firme Prima Produkt na prodaji

You might also like

Svetske berze

Evropske berze: Početak nedelje obeležen padom berzi

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su pale, kao i na azijskim tržištima nešto ranije, zbog sve većih sumnji da će predsednik SAD-a Donald Trump uspeti da ispuni

Berza

Beogradska berza: Najprometniji Imlek, jaka tražnja za Energoprojektom

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je mali promet i neznatnu promenu berzanskih indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju je iznosila 6,9 miliona RSD (55,7 hiljada EUR), dok se indeks Belex15

Berza

Grčka dobija pomoć, najveći pad prinosa na obveznice u mesec dana

Prinosi na 10-godišnje grčke državne obveznice su pali na najniži nivo u poslednjih mesec dana.