Iran: Potpisan ugovor vredan 5 mlrd dolara sa Totalom i China National Petroleumom

Iran: Potpisan ugovor vredan 5 mlrd dolara sa Totalom i China National Petroleumom

Iran je potpisao pet milijardi dolara vrijedan ugovor sa francuskim Totalom i China National Petroleumom o razvoju podvodnog nalazišta prirodnog gasa Južni Pars.

Sporazum je potpisan u Teheranu, a njime se predviđa razvoj ogromnog nalazišta Južni Pars, koje Iran deli sa Katarom, javlja agencija AP.

To je i prvi dogovor takve vrste sa stranim kompanijama otkako je zvanični Teheran 2015. godine postigao istorijski sporazum sa šest velikih sila, kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Udeo Totala u ovom projektu je 50,1 odsto, kineske kompanije 30 odsto, a iranskog Petroparsa 19,9 odsto, navodi američka agencija.

Iranski zvaničnici očekuju da će ovim sporazumom proizvodnja gasa porasti na gotovo 600 miliona kubnih metara sa aktuelnih 540 miliona kubnih metara.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Microsoft otpušta na hiljade zaposlenih širom sveta
Next Ana Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati EU, a ne Rusiju

You might also like

Transport

Zabeležen novi rekord beogradskog aerodroma

Aerodrom Nikola Tesla zabeležio je u petak 20. jula istorijski rekord kada je aerodromske usluge koristilo 23.335 putnika u jednom danu, saopšptila je uprava aerodroma.

Transport

Air Serbia objavila posebnu ponudu za Dan zaljubljenih

Kompanija Air Serbia objavila je posebnu ponudu za Dan zaljubljenih “Putujte zajedno”, pružajući svojim putnicima mogućnost da zajedno otputuju na neku od brojih zanimljivih destinacija.

Transport

Samsung pregovara sa Fiatom o preuzimanju ogranka Magneti Marelli

Južnokorejska kompanija Samsung electronics je u poodmakloj fazi pregovora sa kompanijom Fiat Chrysler Automobili o preuzimanju dela ili celokupnog poslovanja proizvođača auto-delova Magneti Marelli.