Dropbox izlazi na berzu

Dropbox izlazi na berzu

‘Cloud’ servis za čuvanje i deljenje podataka Dropbox planira da angažuje finansijske stručnjake za investiranje za inicijalnu javnu ponudu akcija koja bi mogla da usledi kasnije ove godine, što bi bila najveća ponuda akcija jedne američke tehnološke kompanije od Snapa.

Inicijalna ponuda akcija (IPO) će biti ključni test vrednosti Dropboxa nakon što je u privatnom prikupljanju sredstava procenjen na gotovo 10 milijardi dolara.

Dropbox će u sledećim nedeljama započeti razgovore s investicionim bankama, kazali su Reutersu izvori koji su željeli ostati anonimni zbog trenutne tajnosti tih pregovora. Kompaniju sa sedištem u San Franciscu, 2007. godine osnovali su diplomci univerziteta MIT (Massachusetts Institute of Technology) Drew Houston i Arash Ferdowsi, uz investitore Sequoia Capital, T. Rowe Price i Greylock Partners.

Dropbox je počeo kao besplatna usluga za potrošače za deljenje i čuvanje fotografija, muzike i drugih većih datoteka, no poslovanje je postalo otežano s obzirom da su Alphabetov Google, Microsoft i Amazon počeli nuditi besplatan prostor za čuvanje.

Dropbox se od tada koncentrisao na osvajanje poslovnih klijenata, a izvršni direktor Houston je izjavio da je kompanija na putu da ostvari više od milijarde dolara prihoda ove godine. Kompanija je proširila svoje poslovanje, zahtevajući od drugih kompanija da plaćaju naknadu na temelju broja radnika koji koriste Dropbox. Servis od januara nudi uslugu Smart Sync, koja korisnicima omogućava pregled i pristup svim datotekama, bez obzira jesu li sačuvane u ‘oblaku’ ili na lokalnom hard disku.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous UN: Ponovo sve više gladnih
Next Sunovrat cene zlata, ograničena tražnja

You might also like

IT

Kompanija Apple Nokiji isplatila manje od 2 milijarde evra

Nokia je potvrdila kako je od firme Apple primila 1,7 milijardi evra kao deo dogovora dve kompanije iz maja ove godine oko licenciranja određenih patenata.

Kompanije

Filipincima prodat deo zemljišta kod Niške Banje, izgradnja fabrike na leto

Filipinska kompanija koja proizvodi delove za auto-industriju “Cooperatief IMI Europe” je za oko 2 miliona evra kupila 5 hektara zemljišta na Loznom kalemu kod Niške Banje.

Kompanije

Pojačane poreske kontrole kafića i restorana u narednom periodu

Poreska uprava Srbije saopštila je danas da će u narednom periodu kontrolisati poslovanje ugostiteljskih objekata svih sedam dana u nedelji i posle propisanog radnog vremena.