Poljske banke dužnicima traže posao

Poljske banke dužnicima traže posao

Poljske banke od 22. jula u okviru novine – obavezne ponude dužniku da mu se reprogramira dug pre nego što krenu da mu prodaju krov nad glavom, spremaju se da pomažu tako što bi prvo dužnicima našle posao kako bi mogli da plaćaju ili da im pomognu da se zbrinu deca.

Banke u Poljskoj uvode u stambene kredite novu uslugu – da ako dužnik bez svoje krivice ne bude u stanju da redovno otplaćuje hipoteku, pre svega kada izgubi posao, banka prvo pokuša da mu nađe posao, pre nego što pristupi licitaciji stana ili kuće, piše današnja Žečpospolita.

“Želimo da promenimo postupak reprogramiranja kredita tako da pre nego što banka pristupi prodaji nekretnine i poveri naplatu duga izvršiteljima, da prvo pokuša da pronađe dužniku posao ili da mu pomogne da se zbrinu deca kako bi on mogao da se posveti poslu”, kazao je za taj poljski list Gžegož Tokarski iz jedne od poljskih agencija za posredovanje zapošljavanja.

To da banke prvo probaju da dužniku pronađu posao a ne da mu odmah kada zakasni nekoliko rata prodaju krov nad glavom omogućavaju izmene poljskih zakona po kojima su banke od 22. jula dužne da pre nego to što krenu u aktivnu naplatu svojih potraživanja prvo ponude dužniku reprogramiranje kredita.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Ana Brnabić: Nije sigurno da ćemo tražiti novi aranžman sa MMF
Next SAD: Snažan rast primanja, ali ne i potrošnje

You might also like

Banke i finansije

Negativne kamatne stope i u Mađarskoj

Kako bi potakla inflaciju Centralna banka Mađarske je spustila kamatne stope na prekonoćne depozite komercijalnih banaka kod centralne banke, utvrdivši stopu prvi put u negativnoj zoni.

Banke i finansije

Oko 50 banaka pregovara o selidbi iz Velike Britanije zbog Brexita

Daniele Nouy, šefica nadzora u Evropskoj centralnoj banci, izjavila je kako je oko 50 banaka raspravljalo o njihovim poslovnim premeštajima zbog Brexita s vlastima u Evropskoj uniji. 

Banke i finansije

Poreska prevara koštaće Deutsche banku 95 miliona dolara

U želji da okonča sudski postupak koji je američko Ministarstvo pravde protiv nje pokrenulo zbog poreske prevare, najveća nemačka banka, Deutsche bank, pristala je da plati 95 miliona dolara, objavio je