Cena nafte na tronedeljnom maksimumu

Cena nafte na tronedeljnom maksimumu

Cene nafte su blizu najvišeg nivoa u poslednje tri nedelje, nakon usporavanja eksploatacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Cena naftnih fjučersa je zabeležila neznatnu promenu u Njujorku, posle skoka od 8,3 odsto u prethodnih sedam trgovačkih dana, izveštava njujorška agencija “Bloomberg”.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u avgustu pojeftinila je za četiri centa na 46 dolara za barel na NJujorškoj merkantilnoj berzi, jutros u 10:59 časova po londonskom vremenu. Ukupan promet u trgovanju bio je oko osam odsto ispod 100-dnevnog proseka.

Cena WTI je u petak ojačala za 1,11 dolara na 46,04 dolara, što je bio najviši nivo od 13. juna.

Severnomorska nafta “brent”, takođe za avgustovsku isporuku, trgovana je u padu od 11 centi na 48,66 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Prema podacima kompanije “Baker Hughes”, naftaši u SAD su, prvi put u protekle 24 nedelje, smanjili broj aktivnih bušotina, dok je proizvodnja nafte u Libiji porasla na više od milion barela dnevno, prvi put u poslednje četiri godine, prema tvrdnjama neimenovanog izvora upoznatog sa situacijom.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Venecuela: Novo povećanje minimalca za 50 odsto
Next Kina otvorila za strance tržište obveznica

You might also like

Berza

Evro danas 120,13 dinara

Dinar je danas ojačao 0,1 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 120,1313 dinara za jedan evro, što je najjača vrednost domaće valute u

Najvažnije vesti

Produktna berza: Izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede podigao cene na srpskom tržištu

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio je 525 tona robe što je 2,5 puta veći promet u odnosu na prethodnu sedmicu.

Berza

Wall Street: Najveći dnevni pad indeksa u dva meseca, investitore zabrinule najave ubrzanog tempa povećanja kamata u SAD

Cene akcija na američkim berzama u sredu su pale nakon što je Centralna banka SAD povećala kamatne stope i nagovestila da bi sledeće godine mogla ubrzati tempo povećanja cene novca.