Beogradska berza: Pad Belexa u junu, promet iznad proseka

Beogradska berza: Pad Belexa u junu, promet iznad proseka

Jun je doneo pad domaćeg tržišta akcija za 2%, mereno indeksom Belex15, dok je ukupan promet bio iznad proseka u tekućoj godini, pre svega zahvaljujući državnim obveznicama.

Ukupna realizacija iznosila je 5,2 milijarde RSD (42,5 miliona EUR), ali je na trgovanje akcijama otpalo svega 4,5 miliona EUR.

Energoprojekt holding (ENHL) bio je u centru pažnje investitora, kao uostalom i od početka godine, a u junu je održana skupština akcionara na kojoj je uprava zadržala pozicije, dok je Napred objavio nameru za preuzimanje kompanije. Ukupan promet ove hartije iznosio je 183 miliona RSD, dok je cena na kraju meseca iznosila 1.450 RSD. Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) je ojačao 1,8% na 1.286 RSD uz promet od 94,2 miliona RSD, dok se Komercijalna banka (KMBN) spustila 1,3% na 1.800 RSD uz trgovanje od 65,3 miliona RSD. Zahvaljujući samo jednoj transakciji, Halkbank (CCNB) se našao među prometnijim papirima sa realizacijom od 53 miliona RSD. Naftna industrija Srbije (NIIS) je bila vodeći gubitnik, s obzirom da se, usled pada cene sirove nafte na svetskom tržištu, stropoštala 8,3% na 676 RSD uz promet od 33,6 miliona RSD. Najveći dobitnik među prometnijim akcijama bio je Messer Tehnogas (TGAS), koji je skočio 7,6% na 11.301 RSD uz promet od 10,7 miliona RSD, nakon velikog pada u periodu mart-april.

Izvor: GdeInvestirati/Belex, Wisebroker
Previous Velika Britanija napustila sporazum o ribarstvu
Next Planinka i zvanično napušta berzansko tržište

You might also like

Najvažnije vesti

U EPS-u, Resavici i Železnicama 6.500 radnika tehnološki višak, otpremnine 190-460 evra

U tri javna preduzeća, Elektroprivredi Srbije (EPS), Resavici i Železnicama Srbije, oko 6.500 radnika biće tehnološki višak kojima je ponuđen socijalni program u iznosu od 190 do 460 evra po

Berza

Cena nafte porasla oko 2 odsto za nedelju dana

Tržišta nafte nisu u petak preterano reagovala na vest da su SAD uvele nove sankcije Iranu – 10. najvećem proizvođaču u svetu.

Berza

Dinar miruje prema evru, oslabio u odnosu na dolar

Dinar miruje prema evru i zvanični srednji kurs za danas iznosi 122,8514 dinara za jedan evro.