Svetske berze: Indeksi pali, čekaju se poslovni rezultati kompanija

Svetske berze: Indeksi pali, čekaju se poslovni rezultati kompanija

Na svetskim berzama prošle nedelje su cene akcija pale, najviše u tehnološkom sektoru, a ulagači su bili oprezni zbog poruka centralnih banaka da se bliži kraj ere jeftinog novca.

Na Wall Streetu je prošle nedelje Dow Jones oslabio 0,2 %, na 21.349 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,6 %, na 2.423 boda, a Nasdaq indeks 2 %, na 6.140 bodova.

Pad indeksa najviše je posledica nastavka pritiska na tehnološki sektor već treću nedelju zaredom, što analitičari pripisuju dobitonosnoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Tehnološki je sektor, naime, najzaslužniji za skok S&P 500 u prvom polugodištu za 8,2 %, što je najveći rast tog indeksa od 2013. godine, kada je u prvih šest meseci osvojio 12,6 %.

Analitičari kažu da se vero vatno radi o rotaciji ulagača iz tog u druge sektore koji su ove godine zaostajali rastom. Tako su, na primer, prošle nedelje porasle cene akcija u bankarskom i energetskom sektoru.

“Cene američkih akcija kreću se oko rekordnih nivoa već duže vreme, ali bez velikog uverenja na tržištu. Bez snažnog podsticaja koji bi podržao cene, akcije bi se trebale resetovati i to se upravo događa”, kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Global Markets Advisory Group.

Cene akcija snažno su rasle krajem prošle i početkom ove godine, zahvaljujući obećanjima predsednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

No, od toga zasad ništa, a pritom se i rast američke ekonomije usporava, što ne ide u prilog tržištu kapitala.

Isto tako, Fed najavljuje još jedno povećanje kamatnih stopa do kraja godine, a i druge ccentralne banke, od europske i britanske do kanadske, signalizuju da se bliži kraj eri jeftinog novca.

U fokusu će idućih nedelja biti objava kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija, a ulagači se nadaju da će rezultati opravdati visok nivo cena akcija.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju porasle za prosečno 8 % u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Možemo razgovarati o situaciji u ekonomiji i geopolitičkim rizicima, no zarade su te koje pokreću tržište”, kaže Chris Bertelsen, direktor u kompaniji Aviance Capital Management.

I na evropskim berzama cene akcija su prošle nedelje pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 %, na 7.312 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,2 %, na 12.325 bodova, a pariški CAC 2,8 %, na 5.120 bodova.

A na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je prošle nedelje oslabio 0,5 %, na 20.033 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Dolar oštro pao, evro u zamahu
Next Trećina građana Srbije plaća račune preko interneta

You might also like

Berza

Wall Street: Geopolitičke napetosti spustile berze

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump poručio da će agresivno odgovoriti na svaku pretnju Severne Koreje.

Berza

Dinar u pozitivnom nizu, u sredu 122,73 dinara za evro

Vrednost srpske valute porasla je prema evru 0,1 odsto i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 122,7260 dinara za jedan evro.

Berza

Najveći dnevni rast funte od 2008. godine

Vrednost britanske funte porasla je na valutnim tržištima nakon što su najnovije ankete provedene tokom vikenda pokazale uočljivu promenu raspoloženja u korist ostanka zemlje u EU.