Hrvatskoj nedostaje 2.700 sezonskih radnika

Hrvatskoj nedostaje 2.700 sezonskih radnika

U Hrvatskoj nedostaje oko 2.700 sezonskih radnika, ali taj problem nije nastao odjednom i treba ga rešavati sistemskim poboljšavanjem njihovog položaja, rečeno je na konferenciji za novinare Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD).  

Predsjednica sindikalnog Odbora za turizam Marina Cvitić rekla je da za takvo stanje, osim poslodavaca, koji su mislili da će unedogled moći povećavati svoju dobit, najviše na račun niske cene rada, odgovornost snose sve vlade i ministarstva turizma jer nisu pravovremeno uočili problem i pronašli rešenje zakonskom regulativom.

U sindikatu smatraju kako – da bi se rešio problem nedostatka sezonskih radnika, od kojih najviše pomoćnog osoblja – najpre treba povećati plate u turizmu, koje su 18 odsto niže od nacionalnog proseka.

Takođe smatraju da treba sprečiti nelojalnu konkurenciju dela poslodavaca koji radnicima isplaćuju dio plate kao minimalnu platu, a ostatak “na crno”.

Potrebno je uvesti normative i standarde rada na temelju kojih će se, zavisno od kategorije objekata, propisati koliko radnika treba biti zaposleno, koliko soba može počistiti jedna osoba, koliko gostiju poslužiti…. Tada, smatraju u sindikatu, ne bi bilo izrabljivanja, a poslove u turizmu mogle bi obavljati i osobe starije od 50 godina.

Kao jedan od uslova za rešavanje problema nedostatka radnika, iz sindikata su naveli odgovarajuće uslove rada i smeštaj za sezonske radnike.

Drže da u poreznom sistemu trebaju izmene kako bi se sprečila diskriminacija radnika. Objasnili su da radnik kojem poslodavac preko plate isplaćuje novac za smeštaj i hranu posle na zavodu ima veću naknadu, a zatim i penziju.

Sindikat predlaže da se delimitira pravo na rad do pola radnog vremena samo za penzionere koji su ostvarili pravo na punu starosnu penziju i to pravo omogući i penzionerima koji su išli u prijevremenu penziju.

Treba produžiti turističku sezonu i olakšicama stimulirati poslodavce koji zapošljavaju radnike na neodređeno vreme te čiji objekti rade tokom cele godine.

Marina Cvitić rekla je kako je za ovu godinu kasno te da rešenja treba tražiti za sledeću turističku sezonu.

Dodala je da će se ova sezona nekako “skrpiti”, ali u tome ne bi smeli stradati i biti iskorištavani radnici, u čemu važnu ulogu ima Državni inspektorat.

Predsednik SIKD-a Bruno Bulić ocenio je da radnike u turizmu ne treba uvoziti te da ima novca za njihove bolje plate jer je dobit turističkih kompanija u Hrvatskoj veća od sličnih u inostranstvu. Smatra da je u turizmu nužno osigurati što više ugovora o radu na neodređeno vreme, što bi dodatno motivisalo školovanje kadrova za zanimanja koja nedostaju.

Izvor: GdeInvestirati/Fena
Previous Burger King namerava da prihvati bitcoin kao sredstvo plaćanja
Next Otvoren poslovni kompleks Sirius Offices u Beogradu

You might also like

Tema dana

Srbija: Deset banja ide na prodaju od januara

Vlada je dala rok svim stranama da reše imovinsko-pravne sporove oko srpskih lečilišta. Okončanje sudskih procesa do početka godine, čeka se odluka o modelu privatizacije.

Turizam

Slovenija: Rekordnih 4,17 miliona turističkih dolazaka

Turistička organizacija Slovenije prošle godine je zabeležila do sada rekordnih 4,17 miliona turističkih dolazaka kao i 10,77 miliona noćenja.

Turizam

Rasim Ljajić: Podeljeno 67.000 vaučera, obezbeđeno dodatnih 20.000

Do sada je srpskim turistima za odmor u domaćim banjama i planinama podeljeno 67.000 vaučera, rekao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić.