Dolar oštro pao, evro u zamahu

Dolar oštro pao, evro u zamahu

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle nedelje oštro pao, što je najviše posledica njegovog slabljenja prema evru jer Evropska centralna banka najavljuje ukidanje podsticajnih mera.

Kurs evra prema američkoj valuti skočio je prošle nedelje 2,05 %, na 1,1425 dolara, a u jednom je trenutku dostigao 1,1445 dolara, najviši nivo u 14 meseci.

U odnosu na japansku valutu, cena dolara ojačala je 0,9 %, na 112,30 jena.

Uprkos rastu prema jenu, dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle nedelje je potonuo 1,6 %, na 95,70 bodova, a u jednom je trenutku skliznuo i na samo 95,47 bodova, najniži nivo u u devet meseci.

Američka centralna banka bila je dosad jedina koja je povećavala kamatne stope, no prošle nedelje su i neke druge najavile stezanje monetarne politike, pa je američka valuta pod pritiskom.

Tako je guverner britanske centralne banke Mark Carney iznenadio ulagače rekavši da će možda trebati povećati kamate jer britanska ekonomija raste gotovo punim kapacitetima.

Zvaničnici kanadske centralne banke otišli su korak dalje, pa su poručili da je povećanje kamata moguće već u julu.

Najviše je na tržišta uticala poruka predsednika Evropske centralne banke (ECB) Marija Draghija da bi ECB mogla prilagoditi svoje politike jer se ekonomija evrozone oporavlja, što je podstaklo špekulacije da bi ECB ove godine mogla početi ukidati izdašne podsticajne mere.

“Najave promene smera monetarne politike drugih centralnih banaka, osim Feda, čine druge valute privlačnijima u odnosu na dolar”, kaže Kathy Lien, direktorka u fondu BK Asset Management.

Takav razvoj situacije na valutnim tržištima primorao je čak i neke od najžešćih zagovornika snažnijeg dolara da proglase kraj rasta američke valute koji datira od 2014. godine.

Pritom je najviše ojačao kurs evra koji je s otprilike 1,12 dolara početkom nedelje skočio iznad 1,14 dolara.

“Najveći test biće nivo od 1,15 dolara za evro. Iako bi prodaje dolara na kraju meseca mogle u idućih nekoliko dana ojačati nešto skeptičnije raspoloženje spram američke valute, i dalje smo mišljenja da će rast kursa evra verovatnije izgubiti zamah na 1,15 dolara”, kazala je valutna analitičarka u RBC-u Elsa Lignos.

U celom drugom tromesečju dolarov indeks prema korpi valuta potonuo je oko 4,6 %, što je njegov najveći kvartalni pad od 2010. godine. Pritom je u proteklom kvartalu evro prema doalru ojačao više od 7 %.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Prodata zgrada Baninija upola cene
Next Svetske berze: Indeksi pali, čekaju se poslovni rezultati kompanija

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Akcije pale, trgovina na oprezu

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija blago pale jer su ulagači oprezni zbog slabosti prodaje automobila u SAD-u i sumnji može li predsednik Donald Trump ispuniti svoja obećanja o

Berza

Azijske berze: Rast indeksa, očekuju se dobri kvartalni poslovni rezultati

Azijski indeksi su nedelju započeli rastom, što se može pripisati optimizmu koji se može iščitati iz jutrošnjeg rasta američkih terminskih indeksa. 

Berza

Evropske berze oslabile, ulagači na oprezu uoči sastanka G20

Evropski berzanski indeksi u ponedeljak su oslabili zbog opreznog trgovanja i većeg zazora ulagača od rizika nakon što finansijski čelnici grupe G20 na samitu proteklog vikenda nisu postigli kompromis kojim bi