Vijetnam: BDP uzleteo 6,2 odsto u drugom kvartalu

Vijetnam: BDP uzleteo 6,2 odsto u drugom kvartalu

Vijetnamska ekonomija je uzletela u drugom kvartalu 2017. dostigavši stopu rasta od 6,17 odsto.

Ekonomija je uzletela zahvajujući pre svega povećanju industrijske proizvodnje i uslužnog sektora, pokazuju objavljeni zvanični podaci.

Privredni rast Vijetnama, oslonjen na izvoz, prošle godine je usporio pošto se zemlja borila s oporavkom od velike suše i masovnog pomora ribe duž njene centralne obale, prenosi agencija France presse.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje je u prva tri meseca ove godine pao na trogodišnji minimum od 5,15 odsto usled sunovrata izvoza kompanije Samsung, koja je vodeći investitor u Vijetnamu.

Ipak, kako je saopštila Državna kancelarija za statistiku, stopa rasta BDP-a je od aprila do juna skočila na 6,17 odsto.

Ukupan rast u prvoj polovini 2017. godine iznosi 5,73 procenta, što je više nego u istom periodu prošle godine, zahvaljujući povećanju izvoza za 18,9 odsto u odnosu na prvo polugodište 2016. godine.

Rast je uglavnom podstakao izvoz jeftinih proizvoda, od Nike patika do pametnih telefona, navodi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Srbija dobija novi aerodrom
Next Kromberg & Schubert će zapošljavati 4.000 radnika u Kruševcu?

You might also like

Makroekonomija

Snažan rast industrijske proizvodnje u Nemačkoj

Nemačka industrijska proizvodnja snažno je porasla u januaru, pokazujući da je motor razvoja najveće evropske privrede počeo 2016. s čvrstim performansama.

Tema dana

Stupile na snagu nove tarife SAD na uvoz čelika

U ponoć su na snagu stupile tarife Sjedinjenih Američkih Država na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika, a pogođene zemlje najavile su kontramere na ovu odluku administracije

Najvažnije vesti

Srbija prva u svetu po grinfild direktnim stranim investicijama

Srbija je prva u svetu po indeksu performansi grinfild direktnih stranih investicija jer su regulatorna reforma, niska cena rada i pristup tržištu EU nadvladali inače razočaravajuće ekonomske performanse zemlje, objavio