Gorivo u Egiptu poskupelo 55 odsto

Gorivo u Egiptu poskupelo 55 odsto

Egipatska vlada je podigla cene goriva za čak 55 odsto i udvostručila cenu gasa za domaćinstva. 

Tako su nastavljene reforme kreirane s ciljem oživljavanja privrede, ali i produbljujući osiromašenje koje je uzelo maha u zemlji.

Cene litra benzina od 80 oktana i dizela povećane su na 3,65 egipatskih funti (20 američkih centi) sa prethodnih 2,35 funti, navela je vlada, a prenosi agencija “Bloomberg”.

Gorivo od 92 oktana poskupilo je na 5 funti sa 3,5 funti. Cena boce butana, uobičajenog goriva za domaćinstva, udvostručena je na 30 funti.

Ova mera treba da stupi na snagu danas, 1. jula, kada počinje nova fiskalna godina u Egiptu.

Vlada u Kairu je u vrlo delikatnoj situaciji, jer nastoji da snizi budžetski deficit, koji se za prošlu fiskalnu godinu procenjuje na 10,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, ali istovremeno brine zbog činjenice da bi podizanje cena moglo da izazove nemire među 93 miliona stanovnika, od kojih polovina živi blizu ili ispod granice siromaštva, navodi “Bloomberg”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Kromberg & Schubert će zapošljavati 4.000 radnika u Kruševcu?
Next Pale akcije Bayera

You might also like

Energetika i naftna industrija

Nastavlja se pad cene goriva u Srbiji

Očekivalo se da leto pospeši potrošnju derivata i oporavi svetsko naftno tržište, ali se to nije desilo ove sedmice – berzanska cena barela pala je i ispod 40 dolara.

Društvo

Ana Brnabić: Iduće godine nezaposlenost ispod 10 odsto

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je sinoć da će građani Srbije u idućoj godini živeti bolje u svi segmentima a da će se ići i ka daljem smanjenju stope nezaposlenosti

Društvo

Državna tužba protiv banke: CHF krediti prevara

Protiv francuske BNP Paribas banke, jedine koja je u Francuskoj plasirala kredite indeksirane u švajcarskim francima, podignuta je krivična optužnica za varanje u trgovačkoj praksi.