Wall Street: Indeksi uzdrmani padom tehnološkog sektora

Wall Street: Indeksi uzdrmani padom tehnološkog sektora

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks zabeležili najveći dnevni pad u poslednjih šest nedelja, što je ponajviše posledica nastavka pritiska na tehnološki sektor.

Dow Jones skliznuo je 0,78 odsto, na 21.287 bodova, dok je S&P 500 potonuo 0,86 odsto, na 2.419 bodova, a Nasdaq indeks 1,44 odsto, na 6.144 boda.

Najveći dnevni pad Dow Jones i S&P 500 indeksa u poslednjih šest nedelja najviše je posledica pada cena u tehnološkom sektoru za 1,8 odsto, pri čemu su pojeftinile i akcije velikih kompanija, kao što su Apple i Microsoft.

Taj je sektor pod pritiskom već tri nedelje, što analitičari pripisuju dobitonosnoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Analitičari kažu da se verovatno radi i o rotaciji ulagača iz tog u druge sektore koji su ove godine zaostajali rastom. Tako su juče porasle cene akcijeu bankarskom i energetskom sektoru.

“Cene američkih akcija kreću se oko rekordnih nivoa već duže vreme, ali bez velikog uverenja na tržištu. Bez snažnog podsticaja koji bi podržao cene, akcije bi se trebale resetovati i to se upravo događa”, kaže Peter Kenny, strateg u firmi Global Markets Advisory Group.

Cene akcija snažno su rasle krajem prošle i početkom ove godine, zahvaljujući obećanjima predsednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

No, od toga zasad ništa, a pritom se i rast američke ekonomije usporava, što ne ide u prilog tržištu kapitala.

Isto tako, Fed najavljuje još jedno povećanje kamatnih stopa do kraja godine, a i druge centralne banke u najvećim svetskim ekonomijama signalizuju da se bliži kraj eri jeftinog novca.

I na evropskim berzama cene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 odsto, na 7.350 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,83 odsto, na 12.416 bodova, a pariski CAC 1,88 odsto, na 5.154 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Jedinstvo Sevojno: Skupština odobrila isplatu dividende
Next Azijske berze u padu, dolar pod pritiskom

You might also like

Berza

Bitcoin skoro 8.000 dolara

Bitcoin je oborio još jedan rekord i sada košta 7.998 dolara.

Berza

Bez promene, srednji kurs 118,0579 dinara za evro

Dinar prema evru danas će približno biti isti kao i prethodnog dana i zvanični srednji kurs će iznositi 118,0579 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Azijske berze pale zbog geopolitičke situacije

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale, dok su u fokusu investicije koje se smatraju sigurnim u nesigurnim vremena jer je sklonost ulagača prema riziku smanjena nakon novog nuklearnog testa