Nestle planira otkup sopstvenih akcija vredan 20,8 milijardi CHF

Nestle planira otkup sopstvenih akcija vredan 20,8 milijardi CHF

Švajcarska kompanija Nestle saopštila je da planira da u roku od tri godine otkupi sopstvene akcije u vrednosti od 20,8 milijardi CHF.

Ovo je drugi najveći otkup akcija nakon programa vrednog 25 milijardi CHF koji je kompanija okončala u 2007. godini.

Obim otkupa na mesečnom nivou zavisiće od tržišnih uslova, a najveći intezitet očekuje se u 2019. i 2020. godini. Pre toga je moguće razmatranje potencijalnih akvizicija.

Nestle je saopštio da će dalji fokus poslovanja biti na ishrani za bebe, flaširanoj vodi, kafi kao i hrani za kućne ljubimce, a plan je i da se razvija u segmentu zaštite potrošača.

Nedavno je kompanija sklopila dogovor o zajedničkom poslovanju sa R&R sladoledima koji će upravljati ovim segmentom biznisa.

Takođe, Nestle je nedavno objavio da ima plan da proda konditorsku delatnost u Americi, a analitičari smatraju da postoji mogućnost i da se proda američka kompanija za zamrznutu hranu.

Američki hedge fond, koji kontroliše milijarder Daniel Loeb, objavio je u nedelju da je povećao udeo u Nestle-u u vrednosti od 3,5 milijardi USD.

Od početka sedmice akcije Nestle-a dobile su na vrednosti više od 4%.

Izvor: GdeInvestirati/Reuters, Wisebroker
Previous Azijske berze u padu, dolar pod pritiskom
Next Atlantic Grupa od Droge Kolinske očekuje 14,9 miliona evra dividende

You might also like

Transport

Samsung pregovara sa Fiatom o preuzimanju ogranka Magneti Marelli

Južnokorejska kompanija Samsung electronics je u poodmakloj fazi pregovora sa kompanijom Fiat Chrysler Automobili o preuzimanju dela ili celokupnog poslovanja proizvođača auto-delova Magneti Marelli.

Banke i finansije

JPMorgan Chase ubrzavno radi na odlasku iz Velike Britanije

Nakon što je pozivanjem premijerke Therese May na član 50. počeo odbrojavati dvogodišnji rok za formalni Brexit, tamošnje finansijske institucije ubrzavaju pripreme za odlazak s britanskog tržišta.

Kompanije

Netflix: Raste broj pretplatnika, akcije porasle za više od 10 odsto

Netflix je danas saopštio da se broj njihovih pretplatnika povećao više nego što je to bilo očekivano, a da prelazi 100 miliona pretplatnika širom sveta.