Hrvatska berza nudi malim kompanija zaobilaženje kredita i banaka

Hrvatska berza nudi malim kompanija zaobilaženje kredita i banaka

Početkom iduće godine u Hrvatskoj bi trebalo da zaživi Progress, platforma za finansiranje malih i srednjih kompanija putem tržišta kapitala koju priprema Zagrebačka berza uz potporu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema procenama, u pet godina na Progressu bi 50-ak kompanija – prvo iz Hrvatske, a zatim i iz regije –  moglo prikupiti i do 100 miliona evra prodajom akcija, ali na daleko jednostavniji način nego redovnim izlaskom na berzu.

Lošiji uslovi za male 

Kako je u uvodnom delu istakao član Uprave ZSE Tomislav Gračan, u Hrvatskoj je gotovo 13.500 malih i srednjih kompanija, a njih 1322 spada u srednje kapitalizovane kompanije, s kapitalom između dva i 20 miliona kuna. Te kompanije predstavljaju ciljnu grupu za privlačenje na Progress. Pripremnu studiju za ovaj projekt finansirala je EBRD, a predstavnica za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić je rekla da je Hrvatska prva zemlja koja radi na razvoju platforme za male i srednje preduzetnike, ali da su interes već iskazale i ostale berze u regiji, poput bugarske berze.

Platforma Progress osniva se u sklopu inicijative Evropske unije pod nazivom Growth Market, a projekt je detaljnije predstavio Daniel Lenardić, partner u konsultantskoj kući KPMG. Prema njegovim rečima, ZSE će kompanijama pomoći pri identifikovanju adekvatnih savetnika u tom procesu, osigurati im fer troškove transakcije, savetovati ih tokom procesa finansiranja, ali pomoći im i u osiguravanju mogućih dodatnih sredstava. Svaka kompanija imala bi svog savetnika iz redova brokerskih ili revizorskih kuća koji će biti svojevrsni mentor, a dve godine po izdavanju akcija i nadzornik poštovanja pravila. Što se tiče troškova, kompanije bi za pripremu dokumentacije trebalo da izdvoje između 60.000 i 100.000 evra na prosečni očekivani iznos dokapitalizacije od jednog do dva miliona evra.

Troškovi se mogu odbiti od prikupljenog kapitala. Kako je najavio Mario Antonić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, postoji mogućnost da država sufinansira određeni deo troškova izlistavanja putem evropskih fondova. Što se tiče regulatora, članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga Silvana Božić kazala je da će ta institucija pomoći razvoju Progressa tako da se neće mešati, ali će “motriti iz prikrajka”.

Samo za velike

U početku će kupovina akcija takvih kompanija biti dopuštena samo institucionalnim ulagačima, poput penzionih i investicionih fondova. A penzioni fondovi su zainteresovani za učestvovanje, izjavio je Dubravko Štimac, predsednik Uprave PBZ/CO fonda.

“Ulagaćemo posredno, kroz fond privatnog kapitala koji će uskoro biti spreman za rad”, istaknuo je Štimac.

Finansiranje malih preduzeća sada se odvija na način 3B – baka, banka, berza – rekao jeNikola Dujmović, predsednik Uprave informatičke kompanije SPAN.

“Dok smo imali manje od 100 miliona kuna prihoda, banke nisu htele ni da čuju za nas. Kada smo prešli te prihode, banke su nas same zvale, a kada smo prešli 200 miliona kuna, članovi uprava banaka tražili su preko veze sastanak sa mnom”, kazao je Dujmović.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Češka J&T banka želi da preuzme deo Agrokorove imovine
Next Evropske berze: Oprezna trgovina zbog pada Wall Streeta

You might also like

Berza

Dinar miruje, srednji kurs 118,1611

Dinar nastavlja mirovanje prema evru i zvanični srednji kurs iznosi 118,1611 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.

Najvažnije vesti

Nastavljen rast cena nafte, barel 55 dolara

Cene nafte u ponedeljak su dosegle 16-mesečni maksimum, podstaknute odlukom OPEC-a da smanji proizvodnju, kao i očekivanjima investitora da će se sporazumu ove nedelje priključiti i zemlje izvoznici koje nisu

Svetske berze

Wall Street: Zbog pada cena nafte energetski sektor oslabio

Cene akcija u energetskom i rudarskom sektoru na Wall Streetu pale su otprilike 1,2 posto, što je posledica pada cena nafte za 2,8 posto i pritiska na cene sirovina, nakon