Češka J&T banka želi da preuzme deo Agrokorove imovine

Češka J&T banka želi da preuzme deo Agrokorove imovine

O krizi Agrokora itekako se piše i u široj regiji istočne Evrope. Vodeći češki poslovni dnevnik Hospodarske noviny tako piše da bi se za imovinu Agrokora koja će prva na prodaju u trku mogla uključiti J&T banka.

Česi su na hrvatsko tržište ušli pre četiri godine preuzimanjem Vaba banke.

Među zainteresovanima bi se mogao naći i Agrofert, iako iz te kompanije zasad demantuju interes.

“Ne učestvujemo u pregovorima oko imovine Agrokora”,rekao je Karel Hanzelka, portparol Agroferta.

Već nekoliko meseci spekuliše se koji će delovi koncerna Agrokor prvi biti ponuđeni na prodaju. Prošlonedeljni mesečni izveštaj sugeriše da to sigurno neće biti kompanije iz osnovne delatnosti – trgovine i proizvodnje hrane.

Odgovor na pitanje šta će se prvo prodavati leži u četvrtoj kategoriji Agrokorovih kompanija gde se nalazi 67 preduzeća koja nemaju veze s osnovnim poslovanjem. Tu su 33 preduzeća iz brojnih sporednih delatnosti u koje se Todorić širio poput građevinarstva (Projektgradnja), informatike (mStart), oglašavanja (Zagrebplakat), zdravstva (Klinika Aviva), kartičarskog biznisa (MultiPlus Card) i sl.

Takođe, u ovoj kategoriji je 25 holding društava koja raspolažu imovinom i nekretninama koncerna, 14 preduzeća bez poslovanja i imovine te dva investiciona holdinga. Portfolio koji je smešten u zadnju grupu namenjen je prodaji bilo da je reč o kompanijama za koje će se tražiti strateški ulagač bilo da je reč o imovini koja će se prodavati na aukcijama.

Izvor: GdeInvestirati/Biznis.ba
Previous Minimalac u Makedoniji 200 evra
Next Hrvatska berza nudi malim kompanija zaobilaženje kredita i banaka

You might also like

Banke i finansije

Raskid ugovora o kreditu nova nada za dužnike u švajcarcima

Korisnici kredita u švajcarskim francima protestovali su ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, jer, kako tvrde, nadležni ništa ne čine da pomognu građanima koji otplaćuju takve pozajmice.

Makroekonomija

Forbes objavio listu najvećih svetskih javnih kompanija

Na prvih pet mesta ovogodišnje Forbesove liste najuspešnijih i najvećih javnih kompanija u svetu našle su se tri firme iz Kine i dve iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Najvažnije vesti

RWE: Rast u prvom kvartalu najavljuje bolju godinu

Nemački energetski div RWE potvrdio je optimističnu prognozu za 2017. godinu, izvestivši o dobrom početku godine zahvaljujući svojoj kompaniji Inogy u sektoru obnovljivih izvora energije.