Wall Street: Indeksi pod pritiskom tehnološkog i zdravstvenog sektora

Wall Street: Indeksi pod pritiskom tehnološkog i zdravstvenog sektora

Na Wall Streetu su u utorak indeksi znatno pali, što je najviše posledica pada cena akcija u tehnološkom i zdravstvenom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,46 odsto, na 21.409 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 odsto, na 2.419 bodova, a Nasdaq indeks 1,61 odsto, na 6.146 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa u poslednjih šest nedelja najviše je posledica pada cena akcija u tehnološkom sektoru za 1,7 odsto. Taj je sektor pod pritiskom već treću nedelju, što analitičari pripisuju dobitonoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cene za 2,5 odsto, juče bila akcija Alphabeta, glavne kompanije Googlea, nakon što je Evropska komisija kaznila Google s rekordnih 2,4 milijarde evra zbog zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu pretraživača.

Znatno su juče pale, za 0,9 odsto, i cene akcija u zdravstvenom sektoru jer je republikanska većina u američkom Senatu odložila glasanje o predlogu zdravstvenog zakona zbog velikih unutrašnjih podela, što je novi neuspeh u ukidanju tzv. ′Obamacarea′.

Pokazalo se da je to izborno obećanje predsednika Donalda Trumpa teško ispuniti, pa se na tržištima sve više sumnja da će uspeti sprovesti i druga obećanja o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

“Tržište voli sigurnost, a sada vlada nesigurnost. A kada tržište dođe do određenih nivoa, svaka nesigurnost, posebno u vezi vlade, ima štetan uticaj na tržište. Mislim da su se zbog toga ulagači odlučili na predah”, kaže Pater Costa, predsednik u firmi Empire Executions.

Finansijski je sektor jedini juče zabeležio rast, za 0,5 odsto, što se zahvaljuje podatku o većem nego što se očekivalo rastu poverenja potrošača u junu, a to, kažu analitičari, otvara prostor američkoj centralnoj banci za dalje povećanje kamatnih stopa.

Patrick Harker, predsednik ogranka Feda u Philadelphiji, kazao je juče da scentralna banka planira još jedno povećanje kamata u ovoj godini jer je, smatra, slabost inflacije samo privremena.

Fed je od početka godine već u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ulagači sumnjaju da je moguće još jedno povećanje kamata u ovoj godini, s obzirom da se rast inflacije i ekonomije usporio.

Predsednica Feda Janet Yellen kazala je juče da ne očekuje još jednu finansijsku krizu, barem dok je ona živa, zahvaljujući reformama bankarskog sastava nakon globalne finansijske krize od 2007. do 2009. godine.

I na evropskim berzama cene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 odsto, na 7.434 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,78 odsto, na 12.671 bod, a pariski CAC 0,70 odsto, na 5.258 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Royal Bank of Scotland seli stotine radnih mesta u Indiju
Next Harley Davidson preuzima Ducati

You might also like

Svetske berze

Evropske berze: Dobri poslovni rezultati i nafta ojačali indekse

Cene akcija na evropskim berzama u sredu su porasle podržane dobrim korporativnim rezultatima i rastom cena nafte iznad 45 dolara za barel.

Svetske berze

Wall Street: Dow Jones skočio, Nasdaq pao

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dostigao najviši nivo u istoriji, zahvaljujući rastu cena akcija banaka, dok je Nasdaq indeks pao jer ulagači menjaju pozicije nakon pobede Donalda

Berza

Dinar ojačao 0,1 odsto, kurs 123,30 dinara za evro

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,3048 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.