Propao pokušaj preuzimanja Stade

Propao pokušaj preuzimanja Stade

Investicioni fondovi Bain Capital i Cinven nisu uspeli da prikupe dovoljan broj akcija u postupku preuzimanja nemačkog generičkog farmaceuta, Stada, saopštila je ova kompanija.

Akcije su pristali da prodaju akcionari koji poseduju 65,5% od ukupnog broja akcija, što je neznatno ispod praga od 67,5% koji je bio postavljen u ovoj uslovnoj ponudi. Ponuda je upućena svim akcionarima po ceni od 66 EUR po akciji što čitav posao vrednuje oko 5,3 milijarde EUR.

Nakon objave vesti akcije Stade su pale 6,5%, spustivši se na najniži nivo još od aprila kada su Bain i Cinven povećali ponudu kako bi nadmašili rivalski konzorcijum Advent and Permira, da bi do kraja dana minus smanjile na 3%.

Ponuda nije uspela iako je ocenjena kao veoma atraktivna, s obzirom da je akcionarima nudila premiju od 49% u odnosu na cenu koja je bila pre nego što su se prvi razgovori o preuzimanju obelodanjeni.

Stada je u saopštenju navela da je ishod ponude za preuzimanje izraz želje akcionara da Stada ostane nezavisna. Iz kompanije je poručeno i da neuspeh ponude neće uticati na planirane ciljeve u 2017.

Očekuje se prodaja na godišnjem nivou u rasponu 2,28-2,5 milijardi EUR, prilagođeni EBITDA od 430 do 450 miliona EUR i prilagođeni neto dobitak od 195 do 205 miliona EUR.

Na tržištu se špekuliše da će Bain i Cinven verovatno obnoviti ponudu, uz manji prag za uspeh ponude, za šta će im trebati saglasnost Stade u narednih godinu dana.

Izvor: GdeInvestirati/Reuters, Wisebroker
Previous Evropske berze: Tehnološki i naftni sektor pritisli berze
Next Telemach preuzeo Maxtel

You might also like

Tema dana

Lebane dobilo prvu fabriku posle 30 godina

Fabrika za proizvodnju prediva “Lebanteks”, koja će zaposliti oko 300 tekstilaca, otvorena je u Lebanu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kompanije

Američki 21st Century Fox za 14,8 milijardi dolara kupuje Sky

Američka medijska kuća 21st Century Fox saopštila je danas da je evropska tv stanica Sky prihvatila njenu ponudu za preuzimanje u vrednosti od 14,8 milijardi dolara.

Kompanije

IBM zabelezio najniži prihod u poslednjih 14 godina

International Business Machines (IBM) ostvario je u proteklom tromesečju prihode od 18,7 milijardi dolara, što je 4,6 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje i najmanje u poslednjih 14