Nafta u mesec dana pojeftinila 15 odsto

Nafta u mesec dana pojeftinila 15 odsto

Cena sirove nafte na robnim berzama spustila se za oko 15% u poslednjih mesec dana kao posledica zabrinutosti tržišnih učesnika da će rastuća globalna ponuda nadmašiti uticaj smanjenja proizvodnje koji su dogovorili zemlje članice OPEC -a kao i jedanaest zemalja koje nisu članice OPEC-a.

Naime, porast proizvodnje sirove nafte u Brazilu uporedno s padom domaće potražnje dovela je do rekordnog nivoa izvoza i time donekle umanjila delotvornost nastojanja OPEC-a da smanjivanjem proizvodnih kvota zaustavi pad cena. Rast proizvodnje sirove nafte u Brazilu (na 1,5 miliona b/d) premašio je za čak 26% rekordne nivoe iz 2010. Prema očekivanjima čelnika OPEC-a, Brazil bi u drugoj polovini ove godine mogao da postane drugi po veličini proizvođač sirove nafte zemalja koje nisu članice OPEC-a.

Foto:www.rte.ie

Foto:www.rte.ie

Dodatno i proizvodnja u SAD-u beleži rast veći od očekivanja. Ipak, u poslednja dva dana pad cena je zaustavljen te se cena nafte tipa Brent (koja je referentna za evropsko tržište) jutros kretala na nivou od 46,2 dolara za barel, dok se cena sirove nafte tipa WTI jutros kretala na novou od 43,7 dolara po barelu. 

Prema podacima Svetske energetske agencije (IEA) globalna proizvodnja sirove nafte u maju je porasla za 585.000 barela na 96,7 mil. b/d podržana rastom proizvodnje u zemljama koje nisu članice OPEC-a kao i u članicama OPEC-a. Pri tome je rast bio izraženiji kod ne-OPEC zemalja, posebno SAD-a. Proizvodnja u zemljama OPEC-a porasla je za 290.000 b/d u maju na 32,1 miliona b/d, što je najviši nivo do sada ove godine (podržana proizvodnjom u Libiji i Nigeriji koje su izuzete iz dogovora o smanjenju snabdevanja). S druge strane zemlje članice OPEC -a kao i jedanaest zemalja koje nisu članice OPEC-a u skladu s dogovorom smanjuju proizvodnju što je zadržalo godišnju usklađenost na 96%.

Očekujemo daće dogovor iz maja o smanjenju proizvodnje (koje je dogovoreno u decembru 2016.) za još devet meseci, odnosno do kraja marta 2018. smanjiti još uvek vrlo visoke nivoe zaliha sirove nafte na globalnom tržištu na prosečni nivo od zadnjih nekoliko godina već u drugoj polovini ove godine. Na nivou ove godine očekujemo prosečnu cenu nafte tipa Brent od 56 dolara po barelu dok bi prosečna cena nafte tipa WTI mogla biti 54 dolara po barelu. Nadalje, ne očekujemo dalje produženje postignutog sporazuma nakon marta 2018.

U prvoj polovini 2018. očekujemo blagi pad cena nafte kao posledica mogućeg razočaranja tržišnih učesnika usled pogoršanja proizvodne discipline OPEC-a. Očekujemo već u drugom tromesečju 2018. porast ponude. I dok će s jedne strane potražnja za naftom verovatno biti oko 500.000 bpd viša nego u prethodnom tromesečju s druge strane proizvodnja OPEC-a će takođe biti veća dok će i proizvodnja nafte u SAD-u beležiti kontinuirani rast. Druga polovina 2018. mogla bi doneti ponovo blago smanjenje zaliha. Na nivou cele 2018. očekujemo prosečnu cenu nafte tipa Brent od 58 dolara po barelu dok bi prosečna cena nafte tipa WTI mogla biti 56 dolara po barelu.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz, RBA analize
Previous Ana Brnabić: Prioriteti nove vlade digitalizacija i smanjenje birokratije
Next Veliki hakerski napad u Evropi: Virus koristi rupu u Windowsima i traži 300 dolara

You might also like

Berza

Azijske berze: Pad cena nafte zabrinuo ulagače

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatno menjati pozicije uoči odluka američkog Feda o monetarnoj politici, dok su cene nafte skliznule s najviših nivoa u

Svetske berze

Wall Street: Dow i S&P 500 potonuli više od 4 odsto

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 %, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina, a Dow

Svetske berze

Wall Street: Prekinut niz rekorda, pad zaposlenosti u SAD-u

Na Wall Streetu su u petak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, čime je okončan njihov niz rekordnih nivoa, nakon što je objavljeno da je broj zaposlenih u