Azijske berze pale, evro jači

Azijske berze pale, evro jači

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale jer je ulagače obeshrabrio loš dan na Wall Streetu, dok je evro ojačao nakon poruka iz Evropske centralne banke da bi ove godine mogla početi ukidati podsticajne mere.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,3 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,4 odsto.

U Šangaju i Australiji su porasle između 0,1 i 0,5 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto.

Azijske je ulagače pokolebao jučerašnji pad cena akcija na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks skliznuo 0,8 odsto, što je njegov najveći dnevni pad u poslednjih šest nedelja.

Pritom su najviše pale cene akcija u tehnološkom sektoru, koji je pod pritiskom već nedeljama.

Znatno su juče pale i cene akcija u zdravstvenom sektoru jer je republikanska većina u američkom Senatu odgložila glasanje o predlogu zdravstvenog zakona zbog velikih unutrašnjih podela, što je novi neuspeh u ukidanju tzv. ′Obamacarea′.

Pokazalo se da je to izborno obećanje predsednika Donalda Trumpa teško ispuniti, pa se na tržištima sve više sumnja da će uspeti sprovesti i druga obećanja o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

Podršku tržištima pruža stabilnost cena nafte, nakon što su juče skočile gotovo 2 odsto, zahvaljujući padu kursa dolara.

Na londonskom je tržištu cena barela jutros blago porasla, na 46,65 dolara, dok je na američkom tržištu pala 0,2 odsto, na 44,15 dolara.

A na valutnim je tržištima evro snažno porastao nakon što je juče predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi kazao da bi ECB mogla prilagoditi svoje politike, s obzirom na poboljšanje ekonomskih izgleda u Evropi.

To je podstaklo spekulacije da bi centralna banka ove godine mogla početi ukidati izdašne podsticajne mere.

Zahvaljujući tome, kurs evra prema američkoj valuti jutros je dostigao 1,1350 dolara, najviši nivo u 10 meseci, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1190 dolara.

No, u odnosu na japansku valutu, dolar je ojačao, pa se njegova cena kreće oko 112,10 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 111,95 jena.

Jačanje dolara prema japanskoj valuti zahvaljuje se očekivanjima da će američka centralna banka do kraja godine još jednom povećati ključne kamatne stope, nakon što je to učinila u dva navrata od početka godine.

Jučer je predsednica Feda Janet Yellen kazala da je postepeno povećanje kamata prikladno s obzirom na ekonomska kretanja.

S druge strane, očekuje se da će japanska centralna banka još neko vreme voditi izuzetno labavu monetarnu politiku.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Harley Davidson preuzima Ducati
Next BIS upozorava: Stiže nova ekonomska kriza

You might also like

Berza

Azijske berze u “crvenom”, raste strah zbog Severne Koreje

Vodeće berze u Aziji u petak su zatvorile u minusu usled povišenih geopolitičkih tenzija, posebno oko Korejskog poluostrva. Tokijski Nikkei pao je 0,49%, na 18.335,63 poena, dok je TOPIX oslabio 0,63%,

Berza

Sunovrat cene zlata, ograničena tražnja

Cena zlata je pala na najniži nivo za mesec i po dana, jer je jačanje dolara i evropskih berzi ograničilo tražnju za tim plemenitim metalom.

Svetske berze

Trgujte cenom akcija Alibabe besplatno od svoje kuće

Od početka prošle godine, do oktobra, cena akcija Alibabe je porasla preko 30%.