Wall Street: Dow Jones i S&P 500 u blagom porastu

Wall Street: Dow Jones i S&P 500 u blagom porastu

Na Wall Streetu su u ponedeljak S&P 500 i Dow Jones indeks blago ojačali, pri čemu su cene akcija u defanzivnim sektorima porasle, dok su u tehnološkom pale.

Dow Jones ojačao je 0,07 odsto, na 21.409 boda, a S&P 500 za 0,03 odsto, na 2.439 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,29 odsto, na 6.247 bodova.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše su juče, 0,8 odsto, porasle cene akcija u komunalnom sektoru, a sledio je telekomunikacijski s rastom od 0,6 odsto.

Ti se sektori smatraju defanzivnima, sporije rastu, ali nose veću dividendu.

“Tržište obveznica signalizuje usporavanje rasta ekonomije. Zbog toga defanzivni sektori, poput komunalnog, imaju dobro izvođenje. Ulagači u akcije trenutno više kupuju u skladu sa signalima s tržišta obveznica”, objašnjava Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

S druge strane, najviše su juče pale, za 0,6 odsto, cene akcija a u tehnološkom sektoru, koje poslednjih nedelja znatno osciliraju.

“Radi se o dobitnoj prodaji pred kraj tromesečja. No, ne bi me iznenadilo da se početkom jula trend preokrene u nadi da će taj sektor ostvariti snažan rast zarada”, kaže Tim Ghriskey, direktor u fondu Solaris Asset Management.

Pale su, za 0,2 odsto, i cene akcija u energetskom sektoru jer se cene nafte ne uspevaju znatnije oporaviti, iako su od početka godine pale oko 20 odsto.

Uprkos smanjenju proizvodnje OPEC-a, ponuda je i dalje velika jer raste proizvodnja nafte u SAD-u i nekim drugom velikim svetskim proizvođačima, pa su zalihe i dalje na visokim nivoima, što onemogućuje rast cena ′crnog zlata′.

Među dobitnicima se juče našao finansijski sektor, s rastom od 0,5 odsto, jer su u svojim komentarima William Dudley, predsednik Fedova ogranka u New Yorku, i John Williams, predsednik Feda u San Francisku, poručili da do kraja godine očekuju još jedno povećanje kamata centralne banke, iako podaci trenutno ukazuju na usporavanje rasta inflacije i ekonomije.

A i juče objavljeni izveštaji o neočekivanom padu novih narudžbi za kapitalne proizvode u SAD-u u maju pokazuje da najveća svetska ekonomija nije baš u najboljoj formi.

Zbog toga trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji samo 50 odsto izgleda da će do kraja godine Fed još jednom povećati kamate nakon što je od početka godine to već učinio u dva navrata.

A na evropskim berzama cene akcija juče su osetnije porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 odsto, na 7.446 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,29 odsto, na 12.770 bodova, a pariski CAC 0,56 odsto, na 5.295 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Prodaja BlackBerry-ja razočarala, akcije pale 12 odsto
Next Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar u porastu

You might also like

Berza

Azijske berze pale, dolar skočio

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale na najniži nivo u mesec dana, dok je dolar ojačao zbog mogućeg povećanja kamata Feda i najave najveće poreske reforme u SAD-u u poslednje

Svetske berze

Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 skočio

Na Wall Streetu se u sredu trgovalo nesigurno, pa je nakon oštrog pada dan pre S&P 500 indeks blago porastao, dok je Dow Jones ponovno oslabio.

Berza

Nafta u padu, valute zemalja izvoznika pod pritiskom

Rastuće sumnje da će Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC), kartel koji uključuje neke od najvećih svetskih proizvođača nafte, postići dogovor o smanjenju ili zamrzavanju proizvodnje ovog energenta spustile su cenu