Telekom Slovenije konkurent AIK-u za preuzimanje Gorenjske banke

Telekom Slovenije konkurent AIK-u za preuzimanje Gorenjske banke

Bitka za prevlast nad Gorenjskom bankom ulazi u završnu fazu, a AIK banci, Miodraga Kostića, suprotstaviće se širok front domaćih ulagača.

Oni će biti predvođeni tamošnjom telekomunikacionom kompanijom, piše slovenačka štampa.

Rok za slanje obavezujućih ponuda za kupovinu udela od 55% u Gorenjskoj banci ističe krajem ovog meseca, navodi dnevnik “Delo” pozivajući se na nezvanične izvore.

Prema saznanjima tog lista, u igri za kupovinu tog udela su AIK banka, zatim kompanija Kolektor, pa Telekom Slovenije, kao i američki investicioni fond Apollo koji je već ranije ušao u vlasništvo Nove kreditne banke Maribor (NKBM), druge po veličini u Sloveniji.

AIK je ušao u vlasničku strukturu Gorenjske banke u januaru prošle godine dokapitalizacijom vrednom 12,3 miliona EUR, koju je zahtevala Banka Slovenije. Time je srpska banka postala drugi najveći akcionar u Gorenjskoj sa udelom od gotovo 14% akcija.

Najveći akcionar je i dalje slovenačko preduzeće Sava kome je centralna banka u jesen 2015. oduzela glasačka prava i naložila prodaju udela. Kako se to nije dogodilo, Sava je u martu ostala i bez upravljačkih prava. AIK banka za to je vreme jačala svoj udeo kupujući akcije Gorenjske od Aerodroma Ljubljana, Erste banke i Šparkase, čime je došla do udela od 20%. U februaru ove godine, AIK je dobio odobrenje slovenačkih regulatora za povećanje udela u Gorenjskoj banci iznad 50%.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Stigao predlog nove Vlade: 4 potpredsednika, 18 resora i tri ministra bez portfelja
Next Aleksandar Vučić: Nemam primedbe na sastav vlade Ane Brnabić

You might also like

Banke i finansije

Ruske banke gomilale zlato u 2016. godini

Ruske banke su prošle godine povećale zalihe zlata u svojim trezorima za 2,16 puta.

Kompanije

Huawei: Za pet godina bićemo najveći proizvođač pametnih telefona

Huawei je jedan od najvećih proizvođača pametnih telefona na tržištu u Kini, ali što je još važnije, kompanija se poslednjih godina visoko uzdigla i na globalnom planu.

Kompanije

Objavljen novi oglas za prodaju fabrike “AHA Mura Prvi maj” u stečaju

Novi oglas za prodaju pirotske fabrike “AHA Mura Prvi maj” u stečaju objavljen je danas a početna cena je 200 miliona dinara.