Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar u porastu

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar u porastu

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan pre, a dolar je ojačao dok ulagači čekaju nove signale iz američkog Feda o kamatnim stopama.

Na Tokijskoj je beurzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,3 odsto.

U Australiji i Šangaju su oslabile oko 0,1 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

Na azijskim se berzama trguje suzdržano, kao i juče na Wall Streetu, gde su Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dok je Nasdaq indeks pao.

Svi poslednji podaci ukazuju na usporavanje rasta američke ekonomije, no većina zvaničnika američke centralne banke poručuje kako ostaju pri svom planu o još jednom povećanju kamata do kraja godine.

Fed je od početka godine u dva navrata povećao kamate za 0,25 postotnih bodova, no ulagači nisu sigurni da je ekonomija dovoljno snažna za još jedno povećanje cene novca.

Zbog usporavanja rasta inflacije i ekonomije, trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji samo 50 odsto izgleda da će do kraja godine Fed još jednom povećati kamate.

Kako je monetarna politika u centru pažnje, ulagači će danas pažljivo pratiti govor predsednice Feda Janet Yellen koja će u Londonu učestvovati u raspravi o globalnim ekonomskim pitanjima.

Među najvećim je dobitnicima jutros tokijski Nikkei indeks, koji se primakao najvišem nivou u dve godine. No, to se uglavnom zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika postaju cenovno konkurentniji na inostranim tržištima.

“Raspoloženje i fundamenti nisu loši, no ulagačima je teško pronaći smer u danu kada nema drugih pokretača tržišta osim slabijeg jena”, kaže Hikaru Sato, analitičar u firmi Daiwa Securities.

S oprezom se prate i kretanja cena na tržištu nafte, nakon što su prošle nedelje zaronile na najniži nivo u 10 meseci.

Poslednjih se dana cene oporavljaju, no i dalje su na putu gubitaka u ovom mesecu od oko 10 odsto.

Jutros je cena barela na američkom tržištu porasla 0,1 odsto, na 43,43 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao dok se čekaju poruke predsednice Feda Janet Yellen.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara jutros je dostigao 111,95 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,30 jena.

Američka je valuta malo ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1190 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1198 dolara.

Evro je pod pritiskom od juče poslepodne kada je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi branio izuzetno labavu monetarnu politiku ECB-a i poručio da bi prerano stezanje monetarne politike vodilo u novu recesiju i povećanje nejednakosti.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Dow Jones i S&P 500 u blagom porastu
Next Evropske berze pod pritiskom automobilskog sektora

You might also like

Svetske berze

MSCI globalni indeks ojačao više od 5% na godišnjem nivou, berza u Tajlandu porasla 20 odsto

Globalni MSCI indeks, koji prati akcije u 46 zemalja sveta, porastao je u ovoj godini 5,6 odsto, najviše u poslednje tri godine.

Svetske berze

Azijske berze porasle, dolar stabilan

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle, prateći uspon Wall Streeta, jer su ulagači optimistični na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Svetske berze

Indeksi na Wall Streetu bez promene

Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija banaka dodatno porasle, dok je tehnološki sektor bio pod pritiskom.