Kina i Hong Kong najveći centri falsifikovane robe

Kina i Hong Kong najveći centri falsifikovane robe

Kina i Hong Kong su najveći centri falsifikovane robe koja se prodaje širom sveta, saopštila je Evropska policijska služba (Evropol).

U 2015. godini, gotovo 86 odsto falsifikovane robe širom svita, vredne 396,5 milijardi dolara, bilo je poreklom iz ove dve teritorije, prema obimnom izveštaju Evrostata na 74 strane, prenosi agencija France presse.

Sa unapređenjem železničkih veza između Kine i Evrope, pojavila se i zabrinutost da će kriminalne mreže preći na jeftiniji način transporta robe nego što je prevoz brodskim kontejnerima ili avionima.

Turska je, takođe, važno čvorište za ulazak falsifikovane robe u EU, zajedno sa Tajlandom i Singapurom, navodi se u izveštaju, koji je izrađen u saradnji sa Kancelarijom za zaštitu intelektualne svojine EU.

Falsifikuje se i prodaje gotovo sve, od šampona do baterija, elektronike, brendirane garderobe, igračaka, lekova i hrane.

Brojni krivotvoreni proizvodi se sada direktno prodaju kupcima preko interneta, što omogućava prolazak takve robe u malim paketima koji jednostavno prolaze granične kontrole.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Evropske agencije prelaze u Frankfurt i Lil posle Brexita
Next Azijske berze veće, dolar u blagom padu

You might also like

Društvo

O digitalnoj fabrikaciji prvi put u regionu

„FABelgrade 2016“ prva regionalna konferencija posvećena digitalnoj fabrikaciji i „fab lab“ konceptu biće održana 14. i 15. maja.

Društvo

Nemačka: Građani čuvaju dojčmarke u vrednosti od 6,5 milijardi evra

Centralna banka Nemačke je saopštila da građani Nemačke još uvek kod kuće drže kovanice i novčanice nemačke marke u vrednosti od 6,53 milijardi evra.

Društvo

Nezaposlenost u evrozoni na osmogodišnjem minimumu

Inflacija u evrozoni približila se u avgustu ciljanom nivou Evropske centralne banke (ECB) od 2,0 posto, potvrđujući privremeni ekonomski oporavak u Evropi, objavila je statistička agencija EU, Evrostat.