Italija: Vlada odvojila 5,2 milijarde evra za banke u problemu

Italija: Vlada odvojila 5,2 milijarde evra za banke u problemu

Italijanska Vlada odvojila je 5,2 milijardi evra za dve banke za koje Evropska Centralna banka navodi da “propadaju ili će propasti”.

Italijanski premijer Paolo Gentiloni naveo je da je od ključne važnosti da se osigura da se ne naruši spori oporavak italijanske privrede “neadekvatnom” propasti banaka “Veneto  Banca” i “Banca Popolare di Vicenza”.

Gentiloni je istakao da je postupak Vlade na današnjem vanrednom sastanku usmeren na očuvanje “štediša, vlasnika računa, radnih mesta zaposlenih u dve banke te u korist ekonomije regiona”.

On je, takođe napomenuo da je od ključne važnosti da se održi “dobro stanje bankarskog sistema” koji se u Evropi smatra slabom tačkom u italijanskoj ekonomiji.

Dve banke nalaze se u regionu Veneto na severu Italije koji je jedan od najproduktivniji u toj zemlji.

Ministar ekonomije Pier Carlo Padoan poručio je Italijanima da će situacija na šalterima banaka nakon vikenda biti normalna.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Velika Britanija dogovorila slobodnu trgovinu sa 48 zemalja nakon Brexita
Next Ruski milijarder kupio najveći britanski lanac zdrave hrane Holland & Barrett

You might also like

Kompanije

Dmitry Medvedev: Rusija razmišlja da smanji poreze

Ruska vlada razmatra smanjenje poreskog opterećenja za mešovita preduzeća u energetskom sektoru koja su osnovali ruski i strani ulagači,  izjavio je ruski premijer Dmitry Medvedev.

Kompanije

Skupština Impola odobrila dividendu od 36 dinara po akciji

Redovna skupština akcionara Impol Sevala, održana juče, usvojila je sve predložene tačke dnevnog reda, među njima i odluku o raspodeli dobiti.

Energetika i naftna industrija

Pet ključnih problema EPS-a: Najveća opasnost po srpsku ekonomiju i društvo

EPS je mnogo veće preduzeće od Železare, Bora i Srbijagasa sa godišnjim prihodom od blizu 2 milijarde evra. Ne čudi što Fiskalni savet kaže da ako bi ovde nešto krenulo