Azijske berze veće, dolar u blagom padu

Azijske berze veće, dolar u blagom padu

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle jer su ulagači optimistični u vezi svetske ekonomije, dok je dolar blago oslabio zbog niskih prinosa na američke obveznice.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 6,00 sati bio u plusu 0,15 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,3 i 0,7 odsto.

U Australiji su stagnirale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 6,00 sati bio na dobitku 0,2 odsto.

Jutros se trguje mirno jer se na nekim tržištima zbog praznika ne radi.

Solidan rast globalne ekonomije podstiče optimizam ulagača u vezi akcija, iako je na nekim tržištima, uključujući Wall Street, rast cena poslednjih nedelja usporio nakon snažnog skoka početkom godine.

Tržišta akcija podržana su, takođe, i labavom monetarnom politikom u razvijenim zemljama, pri čemu evropska i japanska centralna banka i dalje ubrizgavaju na tržišta sveži jeftin novac.

Iako američka centralna banka lagano zateže monetarnu politiku, ulagači veruju da će tempo povećanja kamata u SAD-u biti znatno sporiji nego što su čelnici Feda planirali jer je rast inflacije i ekonomije usporen.

Pozitvno na tržišta jutros utiče rast cena nafte, nakon što su prošle nedelje pale gotovo 4 odsto jer se ulagači plaše da OPEC-ovo smanjenje proizvodnje neće znatnije ublažiti jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Nakon što je prošle nedelje zaronila na najniži nivo u 10 meseci, jutros je cena barela na američkom tržištu porasla 0,5 odsto, na 43,22 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupeo 0,5 odsto, na 45,78 dolara, odmakavši se od najnižih nivoa u sedam meseci.

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio jer splašnjavaju očekivanja da će Fed još jednom do kraja godine povećati kamatne stope, pa su prinosi u silaznoj putanji.

Prinosi na 10-godišnje američke obveznice kreću se jutros oko 2,14 odsto, nedaleko najnižeg nivoa u sedam meseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, nije se jutros osetnije promenio, nakon što je u petak pao 0,4 odsto.

Pritom se cena evropske valute kreće oko 1,1198 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1195 dolara.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara jutros je blago porastao na 111,30 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 111,25 jena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kina i Hong Kong najveći centri falsifikovane robe
Next Ana Brnabić: Povećanje plata i penzija u skladu sa budžetom

You might also like

Berza

Azijske berze: Oprez investitora, kineski rast u skladu s očekivanjima

Na azijskim se berzama u petak trguje oprezno, nakon snažnog rasta cena akcija poslednjih dana, jer su ulagači suzdržani zbog usporavanja rasta kineske ekonomije i predstojećeg sastanka najvećih svetskih proizvođača nafte.

Svetske berze

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar skočio

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, nakon višednevnih dobitaka, jer su ulagači oprezni zbog stagnacije indeksa na Wall Streetu, dok se dolar malo oporavio od jučerašnjih gubitaka.

Berza

Azijske berze: Oprezna trgovina, investitori bez želje za rizikom

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer ulagači ne žele previše reskirati uoči odluka čelnika američke i japanske centralne banke.