Ekonomija evrozone u drugom kvartalu porasla najsnažnije u šest godina

Ekonomija evrozone u drugom kvartalu porasla najsnažnije u šest godina

Ekonomija evrozone porasla je u drugom tromesečju najsnažnijim tempom u nešto više od šest godina, iako su aktivnosti u junu blago posustale, odražavajući slabiji rast uslužnog sektora, izvestila je u petak londonska kompanija Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za privatni sektor evrozone kliznuo je u junu na 55,7 bodova, s 56,8 bodova koliko je iznosio u maju, procenili su u Markitu.

Vrednost junskog indeksa najniža je u pet meseci ali i dalje signalizuje solidan rast aktivnosti, “zaokruživši najsnažnije tromesečje ekonomskog rasta u više od šest godina”, ističu iz londonske kompanije.

“Iako podaci za PMI naznačuju blago popuštanje tempa rasta u junu, vrednost (indeksa) treba posmatrati u kontekstu povišenih nivoa u prethodnom razdoblju”, ističe glavni ekonomista Markita Chris Williams.

Tako je prosečna vrednost indeksa u drugom tromesečju iznosila 56,4 boda i najviša je od prvog tromesečja 2011. godine, navodi se u izveštaju.

“Uprkos blagom padu u junu, prosečna je stopa rasta u drugom tromesečju najviša u više od šest godina i sudeći prema podacima iz ranijih razdoblja odgovara ubrzanju rasta BDP-a s 0,6 u prvom tromesečju na 0,7 %”, precizira Williams.

Junsko posustajanje odražava najslabiji tempo rasta aktivnosti u uslužnom sektoru u pet meseci, dok je proizvodni sektor zabeležio najsnažniji rast od aprila 2011. godine, utvrdili su u Markitu.

Slabiji junski tempo prati i posustajanje aktivnosti u dve vodeće ekonomije, nemačkoj i francuskoj, koje su u junu porasle najslabijim tempom u četiri meseca odnosno pet meseci. Rast je – drugi mesec zaredom – oslabio i u ostalim članicama evrozone, ali uz najviši nivo poslovnih aktivnosti i zapošljavanja u 10 godina, napominje se u izveštaju.

Izvor: GdeInvestirati/hina
Previous Francuska zabranjuje eksploataciju nafte i gasa
Next FED: Velike američke banke bi izdržale još goru recesiju

You might also like

Makroekonomija

Veće plate, manji porez u 2017. godini

Od sledeće godine Vlada Srbije najavljuje manje poreze i doprinose, pa će umesto oko 65 od svake plate u svoje fondove prelivati najviše do 50 odsto.

Najvažnije vesti

SAD uvode taksu od 25 odsto na uvoz kineske tehnologije

SAD su objavile da će uvesti taksu od 25 odsto na 50 milijardi dolara vrednu kinesku robu koja sadrži “značajnu industrijsku tehnologiju”.

Makroekonomija

Brazil: Recesija završena nakon dve godine

Brazilska ekonomija ostvarila je rast za jedan procenat u prva tri meseca 2017. godine, čime je okončana dvogodišnja recesija, najduža u istoriji ove zemlje, saopštili su zvaničnici.