Wall Street: Indeksi bez većih promena

Wall Street: Indeksi bez većih promena

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija u zdravstvenom sektoru porasle, dok su u finansijskom i potrošačkom pale.

Dow Jones oslabio je 0,06 odsto, na 21.397 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 odsto, na 2.434 boda. Nasdaq indeks ojačao je 0,04 odsto, na 6.236 bodova.

Najviše su juče porasle, 1 odsto, cene akcija u zdravstvenom sektoru, pri čemu je S&P indeks tog sektora dostigao rekordni nivo peti dan zaredom.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će Kongres uskoro prihvatiti predlog republikanaca o novom zdravstvenom zakonu kojim bi se nadomestio nekadašnji tzv. ′Obamacare′ i kojim se ograničavaju sredstva za zdravstvo te podsticaji za privatno osiguranje siromašnijih.

Iako nije jasno može li ovaj predlog zakona dobiti podršku u Kongresu, ulagači su pozitivno reagovali.

“Mislim da je prvobitni predlog darežljiviji i pozitivniji za industriju nego što se očekivalo“, kaže Jeff Jonas, portfelj menadžer u Gabelli Fundsu.

S druge strane, juče su pale cene akcija u bankarskom sektoru jer ulagači nisu hteli reskirati uoči objave rezultata godišnjeg testa na ′stres′ koji je Fed proveo u najvećim bankama.

Bankarski je sektor oslabio 0,6 odsto, dok su cene akcija u sektoru proizvođača roba za široku potrošnju pale za 0,7 odsto.

Oslabio je i energetski sektor, za 0,1 odsto.

U poslednja tri dana taj je sektor izgubio 3,5 odsto, što je posledica pada cena nafte na najniže nivoe za deset meseci jer se ulagači plaše da će pozitivni efekti OPEC-ova dogovora o smanjenju proizvodnje ′crnog zlata′ biti anulirani zbog povećane proizvodnje u SAD-u i nekim drugim velikim svetskim proizvođačima.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 odsto, na 7.439 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,15 odsto, na 12.794 boda, a pariski CAC 0,15 odsto, na 5.281 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Argentina prodala 100-godišnje obveznice za 2,75 milijardi dolara
Next Istraživanje: Ovo su najbolje i najlošije zemlje za život

You might also like

Najvažnije vesti

Rogers: Idući pad na tržištima kapitala biće najgori u istoriji

Dramatična rasprodaja na berzi koja se dogodila ove nedelje izazala je zabrinutost na tržištu medveda (pad od 20 odsto naziva se “tržište medveda”).

Berza

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar snažan

Na azijskim berzama u petak su cene akcija blago porasle, no trguje se oprezno dok traju trgovinski pregovori između SAD-a i Kine i dok prinosi na američke državne obveznice nastavljaju rasti.

Berza

Beogradska berza: Aerodrom najprometniji, Belex skoro bez promene

Jučerašnji trgovački dan obeležila je ukupna realizacija u trgovanju od 21,3 miliona RSD (0,2 miliona EUR) uz mešovito kretanje berzanskih indeksa. Belex15 je neznatno oslabio na 728,8 poena.