Vučić danas na bilateralnim susretima sa svetskim zvaničnicima

Vučić danas na bilateralnim susretima sa svetskim zvaničnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održaće danas čitav niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima mnogobrojnih država i organizacija koji će u Beogradu prisustvovati njegovoj inauguraciji.

Bilateralne susrete Vučić je započeo u 9 sati razgovorom sa potpredsednikom RF Dmitrijem Rogozinom. Nakon toga takođe u vili “Mir” održan je razgovor sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Đi Bingsjuenom, a potom i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom. 4

Vučić novinarima: Svi samo čekaju Kolindu

Vučić je u pauzi razgovara sa brojnim zvaničnicima država i vlada, koji su u Beograd doputovali da bi prisustvovali svečanosti povodom njegove inauguracije, obišao je i novinare koji prate ove bilateralne susrete.

Predsednik je tom prilikom uz osmeh “dobacio” novinarima da “niko od medija ne čeka Belorusa, već da svi čekaju Kolindu”.

Tokom niza susreta, predsednik Vučić će se bilateralno, između ostalih, sastati i sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, za šta vlada i najveće interesovanje medija. Taj susret planiran je za 14,30 sati.

Biće to njen drugi boravak u Srbiji, a prvi u Beogradu od kada je preuzela funkciju predsednice Hrvatske februara 2015. godine. Vučić, koji je tada bio premijer, prisustvovao njenoj inauguraciji u Zagrebu.

Vučić: Hvala Kini na “čeličnom prijateljstvu”

Vučić je u razgovoru sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Đijem Bingsjuenom zahvalio kineskom rukovodstvu što je, dolaskom njihovog visokog predstavnika na svečanost povodom inauguracije, ta zemlja iskaza koliko je iskreno njeno prijateljstvo prema Srbiji.

– Zahvalio bih posebno predsedniku Kine Si Đinpingu zbog inicijative “Jedan pojas jedan put”, koja je značajna ne samo za našu zemlju. Zahvalio bih na, kako to predsednik Si kaže, “čeličnom prijateljstvu” Kine sa Srbijom – rekao je predsednik Vučić.

Sa predsednikom Vlade Gabona

Vučić sastao se danas i sa predsednikom Vlade Republike Gabon Emanuelom Isozeom Ngondeom, kome je poželo dobrodošlicu i zahvalio na tome što će prisustvovati svečanosti povodom njegove inauguracije.

Vučić je premijeru Ngondeu poručio da Srbija veoma poštuje i ceni taj znak pažnje Vlade Gabona i da se nada da će u narednom periodu dve države ojačati, kako političke, tako i ekonomske odnose.

Vučić je u razgovoru sa predsednikom Vlade Gabonske Republike istakao da je Srbija među spoljnopolitičke prioritete uvrstila razvijanje odnosa sa Afričkom unijom i partnerima iz Afrike i izrazio spremnost da oni budu podignuti na nivo strateških partnerskih odnosa.

Vučić je predložio danas premijeru Gabona formiranje radne grupe za saradnju koja bi razmatrala konkretne zajedničke projekte.

Gabonski premijer je srpskom predsedniku uručio pismo predsednika Gabonske Republike Ali Bongo Ondimbe, u kome se, uz čestitke na novoj dužnosti, predlaže povećanje razmene poseta kako najviših zvaničnika, tako i stručnjaka i privrednika.

Potvrdili su zajednički interes za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u poljoprivredi, gradjevinarstvu, energetici i drugim, uključujući i obrazovanje, kao i vojno-obrazovnu i vojno-medicinsku saradnju. Gabonski premijer Isoze-Ngonde pozdravio je spremnost Srbije da doprinese stabilizaciji prilika u Africi, kroz učešće u mirovnim misijama UN i EU.

Beograd i Tbilisi povazati direktnim letom

Predsednik Srbije je u 11.30 sati održao sastanak sa sa ministrom spoljnih poslova Gruzije Mihailom Džanelidže, a sa Vladimirom Koltovičem, ministrom za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Republike Belorusije u podne.

Vučić i Džanelidze saglasili su se danas da su turistički potencijali Srbije i Gruzije veliki i da bi uspostavljanje direktnog leta između Beograda i Tbilisija, uz dovršetak procesa vizne liberalizacije, doprinelo razvoju turizma.

Ministar Džanelidze izrazio je zadovoljstvo što predstavlja Gruziju na svečanosti povodom inauguracije i uručio pismo premijera Georgija Kvirikašvilija u kome se izražava želja za uspešan mandat predsednika Vučića. On je preneo poziv srpskom predsedniku da poseti Gruziju.

Vučić je ponovio poziv da privrednici iz Gruzije posete Srbiju i sa srpskim kolegama razmotre mogućnosti za investiranje u obe zemlje.

Vučić je zahvalio Gruziji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Brojni sastanci tokom dana

U 12.30 sati Vučić je razgovarao sa Endruom Leslijem, parlamentarnim sekretarom Kanade za odnose sa SAD, a pola sata kasnije i sa savetnikom predsednika Države Palestine Rauhijem Fatuhom.

U 13.30 sati Vučić se sastao sa Rouz Gotemiler, zamenicom generalnog sekretara NATO, a za 14.00 predviđen je sustret sa Robertom Pinoti, ministarkom odbrane Italije.

U 14.30 sati Vučić će primiti Kolindu Grabar Kitarović, predsednicu Hrvatske, a u 15.00 članove Predsedništva BiH.

U 15.30 sati Vučić će se sastati sa Johanesom Hanom, komesarom za proširenje i susedsku politiku EU.

U Vili Mir su prisutne brojne novinarske ekipe.

Izvor: GdeInvestirati/Blic, Tanjug
Previous Arapi žele da ulože 23 miliona evra za navodnjavanje u Vojvodini
Next Aleksandar Vučić: Evrointegracije neće ugroziti naše odnose sa Rusijom

You might also like

Svetske berze

Nedeljni pregled: Evro stabilan prema dolaru, oporavak cena nafte i plemenitih metala

Vrednost evra prema američkom dolaru na kraju prošle nedelje ostala je skoro nepromenjena u odnosu na prethodnu sedmicu. Na međunarodnim valutnim tržištima evro je u petak koštao 1,1404 dolara, dok je

Društvo

Nikolić otkazao odlazak na Kosovo i Metohiju za Badnji dan

Predsednik Tomislav Nikolić otkazao je odlazak na Kosovo i Metohiju, gde je u Štrpcu trebalo da provede Badnji dan, saznaju “Novosti”.

Politika

U ponoć počela predizborna tišina

Predizborna tišina uoči parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora koji se u Srbiji održavaju u nedelju, 24. aprila, počela je u ponoć i trajaće do nedelje u 20 sati kada se