Evropske berze: Ulagači na oprezu na kraju nedelje

Evropske berze: Ulagači na oprezu na kraju nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro se trguje oprezno jer nema značajnijih koje bi podstakle ulagače na kraju nedelje.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,1 odsto, nakon što je juče stagnirao.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,45 odsto, na 7.406 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,10 odsto, na 12.775 bodova, a pariski CAC 0,15 odsto, na 5.273 boda.

Točno godinu dana nakon referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije, na evropskim berzama vlada oprez jer nema vesti koje bi podržale rast cena akcija.

Dobici u bankarskom sektoru, posebino francuskih i italijanskih banaka, uspevaju ograničiti gubitke indeksa.

Podsticaj ne dolazi ni s Wall Streeta, s obzirom da se i na najvećoj svetskoj berzi već danima trguje suzdržano.

U fokusu ulagača su cene nafte koje su se maloo odmakle od najnižih nivoa u deset meseci, na koje su pale tokom nedelje.

Na američkom je tržištu cena barela jutros porasla 0,4 odsto, na 42,90 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupeo 0,4 odsto, na 45,40 dolara.

No, smer cena mogao bi se, kažu analitičari, ponovo preokrenuti jer je malo naznaka da se smanjuje jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

I na azijskim se berzama jutros trgovalo oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 10,00 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta. Na nedeljnom je nivou na dobitku 0,4 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 odsto, na 20.132 bodova. U celoj protekloj nedelji porastao je 0,9 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze: Oprezna trgovina, indeksi u plusu
Next Bespovratna sredstva od 15.000 evra za srpske startupe iz oblasti klimatskih promena

You might also like

Berza

Cena nafte raste, ali se očekuje njen ponovni pad

Zahvaljujući rastu cena i očekivanjima ulagača da će u aprilu neki od najvećih svetskih proizvođača nafte zamrznuti proizvodnju na nivoima od januara, ali i slabljenju dolara. No, kako je proizvodnja još uvek veća od

Berza

Rusija podigla kamatne stope, produžila pauzu u kupovini strane valute

Ruska centralna banka podigla je kamatne stope u petak, po prvi put od 2014. godine i obećala da neće kupovati stranu valutu na tržištu do kraja ove godine zbog rizika

Svetske berze

Svetske berze: Indeksi pali zbog straha od trgovinskog rata SAD-a i Kine

Na svetskim berzama prošle nedelje su cene akcija oštro pale jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, a porasle su i napetosti između SAD-a i Evropske unije