Ethereum u trenutku sa 296 dolara pao na 0,10 dolara

Ethereum u trenutku sa 296 dolara pao na 0,10 dolara

Digitalna valuta Ethereum pretrpela je krah u sekundi, pri čemu je cena te kriptovalute pala sa oko 296 dolara na čak 0, 10 dolara.

Nakon tog pada, cena je polako počela da se diže, pa je do jutra jedan Ethereum koštao 11, 25 dolara.

Šta se desilo?

Izgleda je sve počelo zbog kraha na GDAX – jedne od vodećih berzi za trgovanje ovom kriptovalutom. Ta berza objavila je da „neobično, neočekivano velika porudžbina“ prouzrokovala pad.

Foto: b92

Foto: b92

Nalog za prodaju koji se meri “multimilionima dolara“ izazvao je početni pad cena, ali je pravi problem bio domino efekat koji je usledio.

Početni pad odrazio se na prodajne naloge gde su investitori koji trguju pozajmljenim novcem zatvorili svoje pozcije kako bi sprečili dalje gubitke.

U suštini, za tako veliki nalog nije bilo dovoljno kupaca da skupe toliko potraživanje, pa se cena survala u trenutku jer su programeri koji su obavljali trgovinu pokušavali da nađu cenu po kojoj će raspoloživi kupci ući i popunuti pordžbinu.

Analitičari kažu da je reč o klasičnoj panici na tržištu.

“Verovatno je neko s malim iskustvom pokušavao da se izdigne iz svog položaja ili s druge stane, može biti reč o fondu koji manipuliše tržištem tako što je svesno srozao etereum, srušio tržište i tako podstakao paniku“, kažu analitičari.

Iz GDAX još dodaju da njihove početne istrage ne pokazuju nikakve greške u sistemu.

Ethereum inače u poslednje vreme ozbiljno preti da ugrozi slavu bitcoina.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Bespovratna sredstva od 15.000 evra za srpske startupe iz oblasti klimatskih promena
Next Akcize pune budžet: 160 milijardi dinara više nego 2011. godine

You might also like

Svetske berze

Okončan štrajk u Kuvajtu, cene nafte u padu

Cene nafte na svetskim tržištima su jutros u padu za više od 2,0 odsto nakon što je okončan štrajk zaposlenih u naftnoj industriji Kuvajta. Nafta ‘brent’ na Londonskoj berzi pojeftinila

Berza

Srednji kurs dinara 119,13

Dinar je danas oslabio za 0,1 odsto prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji devizni kurs je 119,1355 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Beogradska berza: Najveći dnevni skok zahvaljujući obveznicama

Domaće tržište akcija danas je zabeležilo najveći skok od 7. aprila, a ponovo su dužničke državne hartije dale veliki doprinos ukupnom prometu. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, skočio je 1,4% na