Kineske akcije na putu uključenjenja u MSCI indeks

Kineske akcije na putu uključenjenja u MSCI indeks

Akcije najvećih kineskih kompanija prešle su juče odlučujući korak u višegodišnjoj kampanji da budu uvrštene u vodeći berzanski pokazatelj tržišta u razvoju, MSCI indeks.

Juče je objavljeno da će nakon tri godine odbijanja, kineske kompanije iz tzv. A segmenta biti uključene u MSCI indeks zemalja u razvoju. Analitičari uključenje kineskih kompanija vide kao veliku pobedu kineske vlade koja je proteklih godina uložila značajne napore da obezbedi lakši pristup nacionalnom tržištu kapitala. Brokeri listom smatraju da je ova odluka u velikoj meri bila uključena u vrednovanje kineskih kompanija, koje više i nisu toliko jeftine nakon velikog skoka ove godine, pa juče nije bilo velike promene njihovih vrednosti.

MSCI će dodati u indeksnu korpu zemalja u razvoju 222 velike kineske kompanije, a velika većina će biti iz finansijskog i industrijskog sektora, sa zajedničkim ponderom većim od 50%. Kineske akcije koje će u početku biti zastupljene u indeksu sa ponderom od svega 0,73% biće uključivane u dve faze, u maju i avgustu naredne godine. Predstavnici indeksa MSCI nisu želeli da navedu koji je krajnji rok za potpuno uključenje kineskih akcija u indeks, napomenuvši da će to zavisiti pre svega od kineskih vlasti i njihovih napora da omoguće lakše povlačenje kapitala i smanje učestale obustave u trgovanju. Kineske kompanije listirane van matice već čine 28% indeksne korpe berzanskog pokazatelja tržišta u razvoju, dok će uključivanje i akcija denominovanih u juanima ovaj ponder podići na oko 40%.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Rok za prijave za naslovnog sponzora Beogradske arene produžen do 3. jula
Next Wall Street: Indeksi u padu drugi dan zaredom

You might also like

Berza

Beogradska berza: Rast indeksa na početku nedelje, Komercijalna banka najprometnija

Prvi trgovački dan u sedmici beogradsko tržište akcija je okončalo rastom vrednosti, uz solidan promet zahvaljujući akcijama na aukcijom tržištu i državnim obveznicama.

Svetske berze

Neizvesna cena pamuka na globalnim tržištima

Cene pamuka na globalnim tržištima neznatno su porasle krajem oktobra, a u novembru i početkom decembra su u blagom padu, pri čemu je pad cena zabeležen u Indiji dok je

Najvažnije vesti

Odluka Angele Merkel da se kandiduje za četvrti mandat ojačala evro

Evro je u ponedeljak porastao prema američkom dolaru, jer je razvoj situacije na političkom planu, po mišljenju nekih posmatrača, učinio manje neizvesnim izbore u Francuskoj i Nemačkoj u 2017. godini,