Američki investicioni fond HPS kupuje slovenački Merkur

Američki investicioni fond HPS kupuje slovenački Merkur

Stečajna upravnica slovenačkog Merkura Simona Goriup je potvrdila da je za Merkur najviše ponudio privatni investicioni fond HPS (ranije poznat kao Higbridge Principal Strategies).

Detalji prodajnog postupka, uključujući postignute cene, biće poznati nakon što se s ugovorom o prodaji saglasi sud, koji nadzire stečaj, izvestilo je ljubljansko Delo.

Investicioni fond HPS sa sedištem u New Yorku i kancelarijama širom sveta, uključujući i London, odakle će kupiti Merkur trgovinu, upravlja sa 39 milijarde dolara imovine. Prema dostupnim podacima usmeren je prvenstveno na ulaganja u Severnoj Americi i zapadnoj Evropi, dok je u Sloveniji, prema nezvaničnim informacijama sarađivao s predstavnicima društva Elements Capital.

Fond HPS je, prema nezvaničnim informacijama, u trci za kupovinu trinaest trgovačkih centara, koje paralelno prodaje Heta, slaba banka bivše austrijske Hypo banke. Iako će ponude za trgovačke centre podneti isti investitori, koji su bili u trci za Merkur trgovinu, očekuje se da su barem neki od njih zainteresovani za celi paket.

Interes za kupovinu trgovačkih centara mogao bi tako nakon isteka prodaje Merkura posledično biti slabiji.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Slovenačke banke za četiri meseca smanjile dobit 11,4%
Next Brexit štetan za poslovno okruženje

You might also like

Kompanije

AIK banka kupila 15% Budvanske rivijere za 6 miliona evra

Na AIK banku upisano je 15,23 odsto vlasništva Budvanske rivijere. Vlada Crne Gore i njeni fondovi poseduju 58 odsto akcija.

Transport

Prošlogodišnja neto dobit Volkswagena 5,1 milijarda evra

Volkswagen AG ostvario je 2016. godine neto profit od 5,1 milijardu evra i popravio svoje poslovanje u odnosu na 2015. godinu koju je završio gubitkom od 1,6 milijardi evra.

Industrija

FAP od države dobio investiciona sredstva

Generalni direktor Ranko Vuković izjavio je za Glas zapadne Srbije da je prvi put nakon više od dve decenije Vlada Srbije opredelila je novac za FAP, a reč je o 2,5