Wall Street: Indeksi pod pritiskom zbog pada cena nafte

Wall Street: Indeksi pod pritiskom zbog pada cena nafte

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi skliznuli s rekordnih nivoa, a među najvećim gubitnicama bile su akcije energetskog sektora jer su cene nafte oštro pale.

Dow Jones oslabio je 0,29 odsto, na 21.467 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,67 odsto, na 2.437 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 odsto, na 6.188 bodova.

U ponedeljak su Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli rekordne nivoe, najviše zahvaljujući oporavku cena akcija u tehnološkom sektoru nakon dve nedelje slabljenja.

No, u utorak se taj sektor ponovno našao pod pritiskom, pa je izgubio 0,8 odsto, pri čemu su najviše pale cene akcije Microsofta i Applea.

Još su više, 1,25 odsto, pale cene akcije u energetskom sektoru jer je cena nafte potonula oko 2 odsto i skliznula na najniže nivoe u ovoj godini.

Posledica je to naznaka povećanja proizvodnje u SAD-u i nekim drugim ključnim proizvođačima ′crnog zlata′, što umanjuje uticaj smanjenja proizvodnje članica OPEC-a.

“Ulagači su očekivali da će se cene nafte kretati u rasponu od 45 do 55 dolara po barelu, no cene sve više slabe, a američki proizvođači postaju sve efikasniji”, kaže Ken Polcari, direktor u firmi O′Neil Securities.

Znatno su, više od 1 odsto, pale i cene akcija u trgovačkom sektoru jer se ulagači plaše posledica Amazonovog iskoraka u tradicionalni trgovački sektor.

U petak je, naime, Amazon objavio da će za 13,7 milijardi dolara preuzeti trgovački lanac Whole Foods. Taj internet trgovac i dosad je bio najveći konkurent tradicionalnim trgovačkim lancima, a ovaj njegov potez mogao bi uveliko promeniti igru u tom sektoru, kažu analitičari.

Ulagače su na oprez naveli i komentari nekoliko zvaničnika Feda koji, čini se, poručuju da sledi dalje zaoštravanje monetarne politike, iako se rast američke ekonomije usporava.

Tako je, između ostalog, predsednik ogranka Feda u Bostonu Eric Rosengren rekao da era niskih kamata u SAD-u i svetu predstavlja rizik za finansijsku stabilnost i da centralni bankari to moraju uzeti u obzir kada odlučuju o monetarnoj politici.

“Današnja kretanja na tržištu odražavaju povećanu zabrinutost ulagača u vezi Fedova smera prema zaoštravanju politike, što odstupa od onoga što poručuje tržište”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u firmi BB&T Wealth Management.

I na evropskim berzama cene akcije juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,68 odsto, na 7.472 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,58 odsto, na 12.814 bodova, a pariski CAC 0,32 odsto, na 5.293 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Novina na Bečkoj berzi: Moguća kupovina i inostranih akcija
Next Azijske berze pale, cene nafte u fokusu

You might also like

Berza

MK Group sproveo prinudni otkup akcija AIK banke

Većinski vlasnik AIK banke, MK Group, sproveo je postupak prinudnog otkupa akcija od manjinskih akcionara, saopštio je Centralni registar hartija od vrednosti.

Svetske berze

Cene nafte oslabile, u fokusu rast američke proizvodnje

Cene nafte na međunarodnim tržištima u ponedeljak su oslabile pod uticajem vesti o povećanju bušotina u Sjedinjenim Državama na najveći broj od kraja 2015. godine.

Berza

Vrednost bitcoina premašila 8.500 dolara

Digitalna valuta bitcoin postavila je novi rekord pošto je njena vrednost premašila 8.500 dolara, što predstavlja jačanje od 850 odsto ove godine.