Novina na Bečkoj berzi: Moguća kupovina i inostranih akcija

Novina na Bečkoj berzi: Moguća kupovina i inostranih akcija

Ne idi dalje, kad možeš kupiti u gradu. Ovo je moto Christopha Boschana, šefa Bečke berze, koji je omogućio da se inostrane akcije mogu kupiti i na domaćoj platformi.

Sve je počelo pre dve nedelje sa 130 američkih akcija. U ponedeljak je usledilo 30 akcija sa nemačkog referentnog indeksa DAX. U narednim sedmicama će biti dodata i druga tržišta.

Lansiranje američkih akcija je bilo zadovoljavajuće, objasnio je Boschan za bečki Standard. Postoje redovne prodaje, tako da je napravljen veliki iskorak.

Odgovarajući na pitanje zašto bi investitori kupovali strane akcije na domaćem tržištu, Boschan je pojasnio da se time visoke naknade za međunarodne transakcije eliminišu.

“Osim toga, američke akcije su uvrštene na Bečkoj berzi u evrima tako da nemate deponiranu stranu valutu ako želite kupiti hartije od vrednosti Applea, Tesle, Facebooka ili Twittera”, dodao je Boschan.

Za američke i nemačke akcije kao market-maker deluje Baader Banka.  Prema Boschanu, to takođe osigurava da je likvidnost dostupna u novim segmentima.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Hrvatska: Ukupni krediti stanovništvu dostigli skoro 118 mlrd kuna
Next Wall Street: Indeksi pod pritiskom zbog pada cena nafte

You might also like

Najvažnije vesti

Švajcarska: Otvoren najduži železnički tunel na svetu

Gotthard, tunel u švajcarskim Alpima, koji je i najduži železnički tunel na svetu, danas je svečano otvoren nakon skoro dve decenije radova.

Najvažnije vesti

Deutsche banka plaća 7,2 milijardi dolara zbog prodaje rizičnih hipotekarnih hartija od vrednosti

Američko Ministarstvo pravosuđa sklopilo je nagodbu sa Deutsche bankom, prema kojoj se nemačka banka zbog prodaje rizičnih hipotekarnih hartija od vrednosti obavezala da plati ukupno 7,2 milijarde dolara.

Berza

Beogradska berza: Pad tržišta zbog ex-dividend dana

Početak sedmice doneo je pad domaćeg tržišta akcija, u najvećoj meri kao posledica ex-dividend dana za nekolicinu akcija iz indeksne korpe. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 143,6 miliona RSD